Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


mandule


Autor Poruka

fridek

01.06.2009. 21:40

Poštovani,

kćer mi je stara 5 godina i ima ogromne mandule. Iz tog razloga smo 3x bili kod različitih otorinolaringologa na pregledu, zbog eventualne operacije. Kada je bila u dobi od 3 godine, prvi je rekao da su stalne infekcije u tom periodu normalna stvar za vrtićku djecu, da su povećane, ali zdrave. Nedugo nakon toga, pedijatar nas ponovno šalje na pregled, sada ju pregledava drugi i kaže da moraju van - jedna jedina rečenica i bilo koje moje pitanje otišlo u vjetar. Naravno, konzultirali smo sami 3. dr. koji je rekao da ne trebaju van.
E sada, slučajno sam neki dan opazila da mandule više nisu glatke, već su kao malo 'razrondane', odnosno kao da ima malih kružnih udubina po cijelim mandulama. Dijete nije bolesno.
Da li je to normalna pojava ili bi trebali konzultirati ponovno otorinolaringologa?

Hvala unaprijed na odgovoru.

Domagoj Parazajder, dr. med.

26.09.2009. 18:45

Poštovana, velike mandule kod djece su uobičajena stvar, jer su u toj dobi najaktivinije i služe u izgrađivanju djetetovog imunološkog sustava, te borbi protiv čestiih respiratornih infekcija kojima su djeca, pogotovo ona u vrtiću, izložena manje-više cijele godine. Mandule se ne vade aku su velike, nego aku su bolesne, odnosno ako dijete ima simptome ili opstrukcije disanja zbog njihove veličine (eventualno i težeg gutanja, te, pogotovo, noćnih apneja), ili ako ima veliki broj gnojnih angina (ne običnih prehlada). Dakle, ukoliko vaše dijete diše na nos, ne hrče, nema zastoje u disanju u snu, nema česte gnojne angine, mandule ne treba dirati bez obzira na veličinu, s odrastanjem će se smanjiti, a i sami nalaz (malo razrovane), znači samo da su aktvine u borbi protiv infekcija (pogotovo ako nisu ispunjene detritusom - žučkastobijelim naslagama). Nadam se da sam vam pomogao odgovorom.