Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


operacija nosa


Autor Poruka

mirjana

17.03.2002. 13:15

Moj sin (20 god.) ima jaku devijaciju septuma i potrebna je operacija.
Čitala sam o metodi FESS pa me inreteresira da li se tom metodom može riješiti problem mog sina, gdje se ista radi i koliko košta?

mr.sc.dr. D. Markov

25.03.2002. 20:18

FESS ( fuctional endoscopic sinus surgery) je endoskopska kirurgija sinusa i ne radi se kod operacija nosne pregrade, ukoliko ne postoji i upala sinusa. Operaciju deformacije nosne pregrade možete operirati na ORL odjelima ili na ORL klinikama na Šalati ili S.milosrdnica. Za sada se još uvijek može operirati bez palaćanja u bolnicama s uputnicom od liječnika primarne zdr. zaštite. Devijaciju nosne pregrade možete operirati i u ordinacijama privatnih otorinolaringologa ( cijenu točno ne znam ).

MIRJANA

27.03.2002. 11:12

ZAHVALJUJEM SE NA ODGOVORU.

Marija2

05.12.2008. 12:55

Poštovani,


Molim vas za pomoć i pojašnjenje.
Naime imam problema sa sinusima, zadnjih godinu dana mi se cijedi u grlo, žaštopan mi je nos ako spavam na trbuhu i boku, osjećam pritisak u nosu.
Bila sam kod ORL i dogovorili smo operaciju.
Kako se to sve jako brzo odigralo, ja sada imam dogovorenu operaciju i hrpu pitanja nad glavom, a uopće ne znam kada ću vidjeti doktora, da li ću ga vidjeti uopće prije operacije ili tek nakon.
Zato bi vam ja napisala povjest bolesti, pa ako mi možete malo objasniti šta to sve znači i kako to sve ide oko operacije.
Bolesnica ima tegobe s nalaznim disanjem poglavito u snu. Ne zna da li je alergična,ima postnazalni slijev, ne može ni iskašljati ni ispuhati. Otežano diše kad spava na lijevom boku. Ne kašlje, katkad pritisak u korjenu nosa.
Rinoskopski insuficijencija valvule, kongestija,endoskoopski kontakt kriste desno,epifarinks slobodam.
Učiniti kutani alergotest na inhal.alergene,citobris nosa.
Naručiti na septoplastiku i rekonstrukciju valvule u ETA (S+P)

Molim vas za pojašnjenje šta to sve znači.
Naime pošto sam kao mala pala na nos, imam neku malu kvrgu, pa je rekao doktor da će mi i to napraviti...


Puno vam hvala na pomoći i odgovorima.

Marija

Domagoj Parazajder, dr. med.

13.12.2008. 16:15

Poštovana, kod vas se planira učiniti rekonstrukcija nosne pregrade (septuma nosa), s ciljem da se riješi deformacija i septum postavi u sredinu čime bi se dobila uredna prohodnost obiju strana nosne šupljine. Pošto je kod vas problem udružen i sa insuficijencijom nosne valvule- tj, kod udisanja zraka, najčešće zbog prirođene slabosti hrskavičnog dijela nosa dolazi do kolabiranja nosnica i posljedične lošije prohodnosti nosa - učinit će se i rekonstrukcija iste, najčešće umetanjem komadića hrskavice s nosnog septuma koji će sprječavati kolaps. Operacija septuma i valvule radi se kroz isti rez, koji se ne vidi, radi se iza ulaza u nos, dok se dodatna rekonstrukcija piramide nosa može raditi iz funkcionalnih razloga ili samo kao estetska komponenta operacije, ovisno o tome radi li grba/skolioza ili slična deformacija funkcionalne ili samo estetske probleme. Taj dio operacije može se raditi kroz nos, ili podizanjem kože nosa, kada se radi mali rez na koži koji se poslije obično ne vidi (ne znam što vam je od toga predloženo). Po završetku operacije nos se tamponira, tamponi obično stoje 3-5 dana, a u slučaju operacije nosne piramide, kada se radi i osteotomija ("lomljenje"blunk nosnih kostiju, stavlja se gipsana ili druga vrsta imobilizacije na nos. Računajte na cca 2-3 tjedna mirovanja poslije operacije. Sretno!

Marija2

15.12.2008. 10:25

Puno vam Hvala na odgovoru.
Kao što sam vam rekla sve se jako brzo odigralo, ok, napraviti ćemo vam to, to, to i to.
I ništa više, dogovorila kod sestre datum operacije, napisali mi koje pretrage moram napraviti i gotovo.
Moram se javiti u bolnicu 05.02., a ništa ne znam.
Nadam se da ću vidjeti doktora prije operacije, jer mi se ovako to čini čudno.
Logično mi je da mi doktor sve objasni.A opet, znam da je on uvijek u gužvi, al svejedno....

Domagoj Parazajder, dr. med.

29.12.2008. 23:25

Poštovana, drago mi je da vam je odgovor pomogao, siguran sam da će vas vaš operater posjetiti prije zahvata (istina je da smo uglavnom prezauzeti i da moramo obavljati i po pet poslova odjednom), te da će sve završiti u najboljem redu. Puno sreće i ugodni blagdani!

Marija2

13.03.2009. 09:55

Poštovani,

Evo moja operacija sinusa (devijacija+rinoplastika) je prošla dobro. Još se oporavljam, ali dobro je.
Čini mi se da imam još dosta krastica u nosu. Kapljam si prema potrebi fiziološku otopinu.
Ali me muči to što imam još uvijek konce u nosu.
Vidim ih, plave su boje!!!
Obzirom da sam operirana 10.02., danas je već 13.03., da li je normalno da su mi konci tako dugo u nosu?
Imam kontrolu kod kirurga 20.03. Ali ne mogu izdržati do tada pa me zanima....
I da li smijem puhati nos? Još uvijek me malo boli cijeli nos.
Koliko je vremena potrebno za potpuni oporavak?

Puno vam hvala na odgovorima, od velike su mi pomoći!
Mare

Domagoj Parazajder, dr. med.

28.03.2009. 13:10

Pretpostavljam da je danas sve u redu. Konci koji se stavljaju u nos mogu biti resorptivni (sami se raspadnu, no ukoliko to traje presporo, mogu se i izvaditi od sedmog postop. dana nadalje), ili neresorpitvni koji se neće raspasti te se moraju odstraniti. Opeoravak nosa nakon operacije traje maksimalno 3-4 tjedna. Kruste u nosu je najbolje tretitari fiziološkom otopinom.

ivicic

07.06.2009. 13:25

Zanima me ako mi možete pojasniti dijagnozu koju sam dobio od doktora.
Luksiran septum u desno,def.u kavumu lijevo,"tenzijski nos".Naručiti za S+P (deformatio septi et pyramidis nasi et auricular bill).Naručen sam za operaciju pa me zanima šta znači ovo tenzijski nos te ovo S+P te me zanima jel tu piše da se i estetski radi jer smo se i to dogovorili.
Hvala

Domagoj Parazajder, dr. med.

26.09.2009. 18:45

Poštovani S+P znači operacija nosne pregrade (S) te piramide nosa (P), što u klasičnoj orl terminologiji uključuje i estetsku komponentu,. Na žalost, ne znam što znači termin "tenzijski nos", pa vam na to pitanje ne mogu točno odgovoriti. U svakom slučaju, sretno na operaciji!