Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Opstrukcija Eustahijeve tube


Autor Poruka

20.07.2013. 20:30

Poštovana,

zbog veće količine cerumena i bolnosti uha, učinjeno mi je ispiranje ušiju (i špricom i vakumom) i ustanovljena upala zvukovoda.
Na terapiju Sinersulom nisam dobro odgovarala pa mi je propisan Klimicin 10 dana (koji još pijem) te Maxitrol kapi i Operil sprej.

Bolnost se nastavila pa sam obavila kontrolni pregled, na kojem je ustanovljena opstrukcija Eustahijeve cijevi (OTS obostrano bez znakova upale, bubnjići uvučeni, bez odsjaja i refleksa, uz striju naglašen žilni crtež). Učinjeno je i jedno propuhivanje tube (nisam osjetila nikakvu razliku). Kad sama začepim nos i puhnem, osjetim zrak u oba uha.
Uz Klimicin, sprejam Nasic sprej, Tantum protect sprej i pijem Clarinase.

Uz svu ovu terapiju, mene uho (desno) i dalje boli, više je nelagoda u pitanju te mi je na dodir bolno područje ispod uha.

Je li moguće da mi je čišćenje ušiju (pogotovo vakumom) rezultiralo začepljenjem Eustahijeve tube? Je li normalno da me i dalje boli (nakon cca 2 tjedna)?
Je li izgled bubnjića (prije opisan) dovoljan pokazatelj za dg opstrukcije? Može li bolnost biti samo od začepljenosti, ako je upala zvukovoda prošla?
Koliko inače treba da se uši oporave od opstrukcije?

Hvala!



20.07.2013. 21:35

P. S.

Sad sam probala puhati kroz začepljen nos, osjetim zrah samo u lijevom uhu, desno je "začepljeno".
Znači, nekad zrak prolazi, nekad ne. I pri podrigivanju znam osjetiti kao da mi se bubnjić (ili nešto) napinje.

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

29.07.2013. 15:35

Poštovana, potrebno je učiniti timpanometriju, kojom se ispituje funkcija Eustahijeve tube, temeljem koje možete razlikovati katar tube od upale srednjeg uha sa izljevom. Ukoliko se radi samo o kataru tube, preporučuje se njezino propuhivanje, koje je kontraindicirano kod upale srednjeg uha sa izljevom. Katar tube se ne liječi antibioticima, za razliku od upale bubnjišta (uzeti antibiotici nisu preporučeni kao terapija prvog izbora).Također, otoskopskim pregledom može se izdiferencirati upala zvukovoda od upalnog procesa srednjeg uha. Toaletom zvukovoda aspiratorom nije moguće utjecati na događanja unutar Eustahijeve tube. U svakom slučaju, prije postavljanja točne dijagnoze, možete si pomoći pravilnim ukapavanjem kapi u nos prilikom čega kapi moraju doći u kontakt sa sluznicom ušća Eustahijeve tube.