Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


sekretorni otitis i sumnja na alergiju


Autor Poruka

Slobodana

04.03.2014. 10:25

Poštovani,
Moj sin od dve godine je imao drugu upalu uha početkom januara (prvu je imao sa 18 meseci, nakon mesec dana vrtića). Lečen je Pancefom i upala je uspešno sanirana ali je timpanometrija još uvek B (dva meseca). ORL specijalista mu je krajem januara prepisao Aerius i Nasonex jer sumnja na alergiju. Pedijatar se sa tim nije složio i mi smo poslušali pedijatra. Dete ne kija, ponekad hrče, nema osipa, gušenja, nikakvih opstrukcija nikada nije bilo, osipa, ničega što bi moglo da ukaže na alergiju. Današnji nalaz je A na levom uhu i na desnom B na A i ORL je rekao da i dalje dajemo nasonex 20 dana kontinuirano jednom dnevno, nakon toga kontrola. Nasonex nismo nikada ni davali, nos smo ispirali Fisoimerom više puta dnevno. Inače, dete ne slini i nos mu nije zapušen. KS dobra. Molila bih za mišljenje.
Hvala najlepše,
Slobodana.

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

02.08.2014. 22:00

Poštovana, Nasonex i slični kortikosteroidni sprejevi za nos se ne smiju davati djetetu od dvije godine; preporučljivo ih je koristiti sa navršenih 6 godina života. Preporučujem fiberendoskopski pregled epifarinksa, kako bi se isključilo postojanje povećanih adenoidnih vegetacija. B tip timpanograma upućuje na postojanje sekreta u desnom bubnjištu, stoga se morate usmjeriti na postupke održavanja prohodnosti nosa i Eustahijeve tube, kao i njezinu drenažu ( kapi za nos, mukolitici, displacement), a ukoliko B krivulja timpanograma perzistira dulje od 3 mj. , vrijeme je da posjetite otologa.