Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


osjetljiva sluznica


Autor Poruka

duda

11.06.2001. 12:25

Štovani,
imam 29 godina i već 15tak godina kronične probleme sa grlom. Povremeno su se javljale gnojne angine bez ili sa malom temperaturom. Pila sam Klavocin, Amoxil, Sumamed,Sinersul, Ceporex, Cefalex... Prije godinu dana počeli su i problemi sa sinusima. Najbolje je na antibiogram djelovao Ciprinol. Prije 9 mjeseci izvadila sam krajnike po preporuci više specijalista jer su bili truli i razrovani. Od tada nisam imala jačih infekcija,brisevi su bili uglavnom uredni, no gotovo cijelo vrijeme osjećam žarenje u ždrijelu te povremene pritiske i česte glavobolje u području sinusa ( obrazi i iznad obrva ).RTG sinusa pokazao se urednim. Specijalist kaže da se kod mene radi o urođenoj osjetljivoj sluznici i preporuča inhaliranje kroz duže vrijeme A-vitamina, C-vitamina, Dexamethasona, Bisolvona i fiz.otopine.Uz ovu terapiju još uvijek se javlja žarenje u ždrijelu ( ponekad i nekoliko bijelih točkica na mjestu gdje su prije bili krajnici )te problemi sa sinusima ( bolovi i povremeno začepljen nos ). Napominjem da nemam nikakvih nosnih devijacija te da se žarenje u ždrijelu javlja isključivo na lijevoj strani a u međuvremenu sam postala alergična na Klavocin i Sinersul. Molim za savjet i mišljenje, unaprijed zahvaljujem!

mr.sc.dr.Markov

26.06.2001. 17:08

Kod Vas se vjerojatno radi o vazomotornom rinitisu. Savjetujem Vam da uciniti citoloski bris nosne sluznice i ukoliko je pozitivan nalaz i alergolosko testiranje.

duda

02.07.2001. 12:56

Štovani!
Molim Vas da mi objasnite što je to vazomotorni rinitis.
Što se tiče alergija, bila sam na detaljnom testiranju putem kože i putem krvi. Nalazi su svi bili uredni! Molim Vas za informaciju na koliko se ukupno alergena može testirati i da li može postojati alergija na nešto, a da se niti ne može ustanoviti na što. Molim za pomoć jer više ni sama ne znam što činiti. Hvala unaprijed!

danicaz

17.10.2013. 10:15

Poštovani,
trebala bih savjet zbog problema s nosnom sluznicom i sumnjam na vazomotorni rinitis. Kod svake promjene temperature neko vrijeme mi vodenasto curi nos, ponekad s kihanjem, a problem je što se to događa vrlo često: kad uđem iz toplije u hladniju prostoriju i obrnuto, kad sjedim blizu klima uređaja, kad ustanem iz kreveta, a u sobi je hladno... Nikamo ne mogu bez dva puna paketića maramica. Ako mi nos curi po noći, zatvori mi se nosnica na strani na kojoj spavam pa teže dišem idući dan.
Oduvijek imam problema s disanjem, izvadili su mi krajnike,prije nekoliko godina sam bila na testiranju za alergije više puta, ništa pozitivno; ali sam koristila i neke lijekove za alergiju- Flixonase i Rinolan, a kasnije sam operirala nosni septum i ispirali su mi sinuse kroz cjevčice. Prije operacije septuma nisam imala problema s promjenama temp., ali nakon jače gripe nisam disala na nos mjesecima i to bi prešlo u bronhitis. Sada nemam takvih problema, ali bojim se da mi je sluznica uništena zbog svih dosadašnjih tretmana kortikosteroidima. Liječnik mi je dao sprej Nisita, ali ne pomaže.
Zanima me kako se to može liječiti?

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

20.11.2013. 13:40

Poštovana, najvjerojatnije imate vazomotorni rinitis obzirom na opisane simptome. Ne morate se brinuti, dosadašnja terapija navedenim kortikosteroidnim sprejem nije naštetila nosnoj sluznici, već je naprotiv, preporučljiva terapija kroz duži vremenski period. Bolest je nepoznatog uzroka, zbog čega se primjenjuje simptomatska terapija. U slučaju pretjeranog povećanja volumena donjih nosnih školjki, moguće je operativnim putem smanjiti volumen istih.