Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Otežan govor


Autor Poruka

NoAngel

27.07.2014. 10:55

Poštovani,

Nekoliko godina unazad imam problem sa otežanim govorom. Naime, u određenim dobima dana osećam kao da mi je grlo potpuno stegnuto i jedva mogu da govorim. Teško započinjem rečenice, a kada je potrebno da nešto pročitam naglas ili duže govorim (radim kao novinar) brzo dolazi do zamaranja. Napominjem da nije reč o tremi jer sam ranije čitao i govorio potpuno normalno, a simptomi koje sam opisao se javljaju i nevezano za posao. Situacija je iz godine u godinu sve gora, a primetio sam i da ponekad otežano dišem kroz nos. Bio sam kod otorinolaringologa, ali nije uspeo da mi pomogne. Kaže da na glasnim žicama nema promena, ali da su povremeno zategnute. Bio bih Vam zahvalan ukoliko biste imali bar ideju šta bi moglo da uzrokuje ovako nešto i, naravno, savet kako dalje da postupam.

Hvala unapred

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

28.07.2014. 15:25

Poštovani, obzirom na Vaše radno mjesto, preporučujem pregled fonijatra - otorinolaringologa, čije je uže područje djelovanja glas i glasnice. Potrebno je učiniti osnovnu fonijatrijsku dijagnostiku, npr. endovideo stroboskopiju i spektrografsku analizu glasa, čime je moguće dobiti točnu dijagnozu, te planirati adekvatnu terapiju. U svakom slučaju, radi se o funkcionalnoj promjeni rada glasnica.