Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Otitis media secret.


Autor Poruka

maivmi77

12.02.2007. 10:00

Poštovani!
Imam djevojčicu staru 20 mjeseci. Progovorila mao prije 1,5 god, čini mi se da normalno čuje .Od kada je imala oko 6 mjeseci konstantno vuče upale uha, skoro jednom mjesečno, no pedijatrica nije smatrala da je pregled kod specijaliste potreban. Pila je raznorazne antibiotike ( Amoxil, Klavocin, Zinnat, Klavax, Sinersul, Silapen...) tek dok joj prije kojih mj dana antibiotik nije smirio upalu tada nas je dr poslala na ORL pregled koji smo obavili u Klajićevoj gdje je ustanovljen otits media.Činio se displacement nosa tjedan dana, fiziološka i efedrin na nos, bisolex kapi 2 tj i nastavak terapije Klavaxom još 5 dana (ukupno 10). Dijete je 3 tj bilo izolirano iz jaslica i vidno joj se stanje popravilo. Prije zadnje kontrole specijaliste, ali uz odobrenje, kreće u vrtić i nakon 3 dana opet zakuri i nos joj je pun. Pedijatrica opet ustanovi problem s uhom te šalje kod specijaliste.ORL ustanovio zamućene bubnjiće , učinjen timpanogram, oba uha B. Sljedeća terapija je fiziološka i ephedrin kapi u nos te bisolex 2 tj., učiniti bris nosa i grla. Bez displacementa nosa i bez antibiotika. Pregled za mj dana i rečeno je da ako se dijete ne izlječi ide na vađenje treće mandule i ugradnju cijevčica.Zanima me Vaše mišljenje te nije li ona još premala za ugradnju cijevčica i da li mislite da je učinjeno sve za uvid u stanje ili bi bilo dobro obaviti još neke pretrage. Leukociti su dosada ugl bili uredu , a na bris će ići ovaj tj.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

Prof. dr. sc. Željko Bumber, dr. med.

12.02.2007. 17:20

Moguće je op. učiniti u dva akta: prvo adenotomija i paracenteza, bez ugradnje cjevčica. Redovite kontrole.
Ako se nalazi timpanograma ne popravljaju moguća ugradnja cjevčice. Sve to ovisi o operateru kao i o sadržaju u srednjem uhu. Može se odlučiti staviti cjevčice odmah u slučaju da je sadržaj u srednjem uhu vrlo gust ,želatinozan .....).
Učinite KKS ,SE,CRP Fe u serumu UIBC,TIBC, transferin.