Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


povečani treči krajnik ili...?


Autor Poruka

nikizaha

14.01.2009. 22:35

imam curicu od 2gi9mj. često ima žačepljenu jednu ili drugu nosnicu priča kroz nos i povremeno zna zahrkati.Zanima me dali je upitanju treči krajnik ili nešto drugo i koje su preventivne mjere?Hvala!

Domagoj Parazajder, dr. med.

26.01.2009. 18:55

Poštovani, povećanje adenoidnih vegetacija (trećeg krajnika) kod djece se očituje otežanim disanjem na nos, hrkanjem noću, nekad i noćnim apnejama (zastoji u disanju u snu). Nema konkretnog načina prevencije, a da bi utvrdili radi li se o navedenom problemu, učinite pregled vašeg pedijatra, koji će vas po potrebi uputiti na pregled orl-oga. Najprecizniji način dijagnosticiranja je pregled epifarinksa (gornji dio ždrijela, gdje se nalaze vegetacije), postrinsokopskim pregledom ili fiberoptikom - kroz nos. Ovisno o veličini i stupnju opstrukcije savjetuje se daljnje liječenje - praćenje stanja ili op. zahvat - odstranjenje trećeg krajnika. Naravno, postoje i druga stanja koja imaju slične simptome - alergijski rinitis, deformacije nosne pregrade..., koje treba isključiti u postavljanju dijagnoze. Sretno!