Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Problemi sa sluhom


Autor Poruka

Nataša

14.07.2004. 11:49

Poštovani doktore!

Nitko prije mame i tate nije imao problema sa sluhom. Mama ima 6 braće i sestara, od kojih ona i još jedna sestra ne čuju, tj. mama je više gluha (oglušila je u 3.godini života), a teta nagluha. Mama ima još i sestričnu koja je također oglušila.Tata ima 5 braće i sestara, u ovoj obitelji svako drugo dijete je ili gluho ili ima problema; tata je drugo dijete po redu i ne čuje praktički ništa, jednoj sestri se sada sluh popravio, ali zato njen sin isto slabije čuje (nosi aparatić s odličnom razumljivošću), druga sestra također dobro čuje s aparatićem.
Sada smo mi, brat i ja, gluhi rođeni. Pretpostavljam, geni.
Moja pitanja:
1. Budući da pretpostavljam da ne čujem zbog gena, ja to želim i potvrditi. Tj. da li je moguće kakvim pregledom uočiti u čemu je problem, jer sam načula da se to može otkrit samo operacijom?
2. Kakve su šanse za ljude koji su stariji od 20 godina na dalje da pročuju pomoću umjetne pužnice?
3. Da li je moguće poboljšanje sluha u decibelima ili je moguće samo poboljšanje slušanja? Mislim, bez ikakvih operacija i slično.
4. Koje su vježbe dobre za vaše mišljenje? Ja trenutno radim vježbe slušanja riječi i rečenica, i nepripremljenih i pripremljenih. Trudim se slušati svako slovo i pogađat ih. Kojih drugih vježbi ima još? Napominjem da znam za SUVAG u kojem sam od 3. godine života, ali ja želim i dodatno vježbati. Čujem na lijevom uhu 60dB, a na desnom 80dB, i nedavno sam dobila nove aparatiće s kojim osjećam poboljšanja.

Hvala lijepa!

prof. dr. Željko Bumber

02.08.2004. 10:44

Očigldno se radi o genetskom poremećaju. O kakvoj se bolesti radi moguće je u nekim slučajevima utvrditi CT snimkom labirinta , obradom sluha (složenija obrada) pa i genetskim testiranjem . Operacija ne rješava vaš problem uzroka poremećaja sluha.
Obično bez operacije rješavamo samo problem slušanja.
Implant može pomoći i nakon dvadesete godine života.
SUVAG je kompetentna ustanova a za drugo mišljenje možete se javiti i u Audiološke centre na Šalati i u Vinogradskoj bol.