Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


pseudomonas aeruginosa u trudnoći


Autor Poruka

mary1

08.11.2010. 14:10

Poštovani,
u 12. sam mjesecu trudnoće. Uho me boli već mjesec dana. Brisom mi je utvrđeno da imam pseudomonas aeruginosu u lijevom uhu. Pila sam Klavax antibiotik ali bezuspješno. Doktor mi je sada propisao H2O2 sol i Ciloxan kapi. Nakon tjedan dana od kad ih koristim doktor kaže da mi se vidi poboljšanje nekih 40 %, ali da još nije do kraja izlječeno. Mene sada manje boli. Zanima me da li ta bakterija može loše utjecati na trudnoću i što ako se ona ne uspije do kraja iskorijeniti s obzirom da ne mogu piti antibiotike?
Zahvaljujem, srdačan pozdrav

Domagoj Parazajder, dr. med.

12.11.2010. 19:25

Pseudomonas je vrlo česti uzročnik tvrdokornih upala uha i najbolje reagira na ciprofloksacin (ciloxan je tvorničko ime). U trudnoći uzimanje ciprofloksaina u obliku tableta nije preporučeno, tako da je jedino lokalna terapija preporučljiva za vas i to ne u prevelikim količinama. Uz to, preporučio bih i korištenje drugih preparata koji dodatno zagorčavaju život bakterijama (mijenjajući im uvjete za rast), kao što su 1% salicilni alkohol ili 3% borna kiselina, koje se mogu kapati paralelno sa ciloksanom (u razmaku od nekih pola sata). Dakle, budite uporni i strpljivi, očito se radi samo o lokalnoj infekciji koja ne utječe na trudnoću. Lijepi pozdrav!