Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


punkcija limfnog čvora


Autor Poruka

kathy

23.10.2008. 23:45

Poštovani

Molim mišljenje nalaza punkcije jednog od više l.č. (28x5mm) lijevo submandibularno pod kontrolom UZV.
Opis nalaza: U razmazima punktata l.č. nađeno je obilno limfocita, dosta centroblasta, makrofaga, nešto plazma stanica, po koji imunoblast i mastocit. Radila sam istodobno i punkciju hipoehogenog nodusa u štitnjači (1x0,5cm),
nalaz vrlo sličan. U zadnje 2 god. konstantna limfocitoza i dosta limfnih čvorova po vratu. Inače, nema titara prokuženosti.
Citološki nalaz periferije: anizocitoza, poikilocitoza, hipokromija, razorene stanice 9, eo 0,01; neseg 0,01; seg 0,30;ly 0,63, mo 0,05. Imam 23 g. i dijagnozu M.Hashimoto.

Zahvaljujem

Domagoj Parazajder, dr. med.

30.10.2008. 14:20

Poštovana, iako nisam citolog koji je referentan za komentiranje citoloških nalaza, kod vas se vjerojatno radi ili o limfadenitisu koji se javlja u sklopu hashimotovog tiroiditisa (u principu bez utjecaja na osnovnu bolest), ili reaktivnom limfadenitisu koji se vrlo često javlja nakon preboljele respiratorne infekcije, stomatoloških zahvata...
U svakom slučaju, s nalazom se javite endokrinologu koji vas vodi zbog osnovne bolesti, no briga nije potrebna.

amalija

11.12.2008. 14:20

Zbog tahikardije išla sam na uzv štitnjače. U dorzalnom dijelu srednje trećine lijevog režnja je hipoehogen oštro ocrtan nodus promjera 8 mm za koji mi je rečeno da je uzrok tahikardije te mi je preporučena punkcija. Jako se bojim tog zahvata te vas molim da mi kažete nešto o tome.

Domagoj Parazajder, dr. med.

13.12.2008. 16:15

Poštovana, čvor u štitnjači, ukoliko je hiperfunkcionalan može uzrokovati tahikardiju, što se može vidjeti iz nalaza hormona štitnjače (ali i cijela štitnjača može izlučivati previše hormona). Punkcija čvora, radi dobivanja stanica iz kojih će se sa većom sigurnosti znati koja je točna dijagnoza u slučaju čvora štitnjače, je rutinska pretraga. Izvodi se duljom iglom koja se pod kontrolom ultrazvuka ubode kroz vrat izravno u čvor te se aspirira nešto materijala iz čvora. Osim blage bolnosti kod zahvata (kao i kod svakog uboda iglom), ničeg drugog se nemojte bojati. sretno!