Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Rhinosinusitis chr. allerg


Autor Poruka

foxcrime

16.11.2012. 00:25

Postovani
Trecu godinu zaredom, pocetkom oktobra pocinju problemi sa kasljem. Pocinje kao produktivan kasalj koji se nakon 7-10 dana razvije u suvi i koji traje otprilike 4-5 mjeseci. Nemam kijavicu, niti mi nos curi, naprotiv kao da je blokiran sa sluzi koju je jako tesko izbaciti van. Imam osjecaj da ta sluz ide i niz grlo i stvara osjecaj kao da imam lopticu u grlu. Nalaz pluca i spirometrija uredni. Na ORL pregledu dobila sam nalaz RTG PNS - aplazija desnog frontalnog sinusa, rubno zadebljala sluznica maxilarnih sinusa
Dg; Rhinosinusitis chr. allerg
GERB
Th: Aerius tbl 1x1 20 dana
Flixonase spray u nos ujutro 1 mjesec
Controloc 40 mg 1x1 dvadeset dana.
Kontrola za 1 mjesec
Doktor mi nije preprucio da radim alergo-test. Kontrola se priblizava, a meni nakon terapije nije ni malo bolje. Mozete li mi objasniti dijagnozu i da li bi trebala da trazim od doktora sa uradi i neke druge testove.
Hvala

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

22.12.2012. 18:40

Poštovana, imate simptome kronične upale paranazalnih sinusa koji su najvjerojatnije potencirani vazomotornim ili alergološkim smetnjama sluznice (potrebno dokazati alergološkim testiranjem). Iste simptome može izazvati i GERD za kojeg ste dobili terapiju koja nije pokazala značajnije poboljšanje. Jesen je tipično godišnje doba za vazomotorne ili alergološke poremećaje sluznice (alergije na grinje, plijesni ili kućnu prašinu). U terapiju bi trebali uvesti lijekove za navedeno.