Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


streptokok


Autor Poruka

luci

23.04.2004. 23:21

Poštovani doktore,
Moj 6,5 godišnji sin je prije 2 tjedna uz dijagnozu - angina ( ali bez ikakvih krvnih pretraga i brisa) dobio terapiju Silapenom - 7 dana. Na kontroli je bilo sve u redu, međutim već nadon 5 dana ponovno temperatura i bol u grlu. Nalaz brisa grla je Hemolitički streptokok -a , a nosa Heamofilus influenzae. Doktorica nam je prepisala Zinnat - 10 dana. Mene muči to što na antibiogramu ne piše da je streptokok osjetljiv na cefalosporine, pa se brinem da li je terapija primjerena, iako je njemu već nakon jednog dana pala temperatura i bol prestala.
Molila bih Vas za mišljenje.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru

Prof. dr. Željko Bumber

25.04.2004. 13:28

U pravilu propisujemo antibiotike koji odgovaraju antibiogramu. Klinička slika katkada se poboljšava i bez tog poklapanja i mislim da u vašem slučaju nije potrebna promjena terapije. Streptokok koji navodite iziskuje oprez pa treba ponavljati briseve ždrijela (i nosa), učiniti KKS,SE, AST.
Ukoliko se ponovno dokaže streptokok briseve treba učiniti unutar obitelji. Potreban je ORL pregled.

jaaahah

01.03.2014. 00:50

Poštovani,
prije 3 mjeseca dijagnosticiran mi je streptokok brisom grla.Popila sam kuru antibiotika,no međutim moj partner nije pa sam pretpostavila da se nisam izljecila jer me grlo i nakon tih antibiotika i dalje boljelo u donjem dijelu ždrijela,vrlo čudno mjesto jer do sad nikad nisam imala ondje grlobolju.U međuvremenu je moj partner napravio bris i ustanovilo se da nema streptokok sto je meni osobno bilo vrlo cudno.Kako je to moguce i imam li razloga za zabrinutost s obzirom na konstantnu grlobolju u donjem prednjem dijelu zdrijela?

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

02.08.2014. 22:15

Poštovana, ponovite bakteriološki bris ždrijela i razriješite dilemu da li je grlobolja bakterijskog ili nekog drugog podrijetla. Nije neobično da Vaš partner ima negativan bris. Ukoliko se bris pokaže pozitivan, uzmite antibiotsku terapiju temeljem antibiograma barem 10 dana. Ako je bris negativan, tada treba tražiti druge, nebakteriološke uzroke grlobolje ( npr. GERD, kronična upala sinusa sa postnazalnom sekrecijom itd.)