Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Sinusi i problemi s ravnotežom


Autor Poruka

markan22

05.03.2014. 10:30

Poštovani, zanima me koje je trajanje oporavka od neuritisa vestibularisa? Ukratko, u četvrtom mjesecu prošle godine imao sam iznenadan i snažan napad vrtoglavice za koji se, nakon stvarno velikog opsega razno raznih pregleda, brojnih mišljenja doktora, na audiologiji uspostavilo da je riječ o neuritisu vestibularisu. Od tada, bilo je dobrih i loših trenutaka, problema s stabilnošću, posebice vidom, ali sve se nekako stabliziralo i nestabilnosti su nestale (napominjem da nikada zapravo nisam imao vrtoglavice već se tu radilo o nestabilnosti prilikom hoda, prilikom određenih aktivnosti itd.). Kad mi se već činilo da je skoro sve prošlo, usljed velikog stresa na faksu, razno-raznih obaveza, prije tjedan i pol imao sam opet napadaj (ovaj put dosta manji) ali koji mi je opet aktivirao centar za ravnotežu. Simptomi su isti kao prvi put, samo što se ovaj put puno brže oporavljam. Moram napomenuti da već par godina imam problema sa sinusima. Prije tri godine imao sam velikih problema s polipom koji se kako su CT snimke prikazale, ispunjavao veliki prostor. Jedan doktor mi je, umjesto operacije, prepisao terapiju kortikosteroidima nakon kojih sam ubrzo osjetio poboljšanje. Tijekom problema s centrom za ravnotežu, imao sam opet problema sa sinusima, ovaj put s boli koja se prostirala iznad te ispod očiju. Otišao sam opet na ORL pregled gdje me je doktor, čudeći se, pitao jesam li obavio operaciju polipa jer njega na tom mjestu više nema. Nakon što su se donekle smirili problemi s nestabilnošću, nestali su i problemi sa sinusima. Sada, u ovoj 'reprizi', sinusi su se opet uključili (u manjem opsegu) ali veći problem mi stvaraju povremeni, ponekad podosta jaki, bolovi u ušima. I, nakon što osjetim bol u uhu, uslijedi poznati osjećaj nestabilnosti, smušenosti itd..Nisam stručnjak, ali rekao bih da postoji neka poveznica između sinusa, ušiju te mojih problema s ravnotežom. Istražujući, negdje sam pročitao da oporavak od upale centra za ravnotežu, od početnog napada proteže od 15 do 18 mjeseci, uz dosta česte epizode povratka problema. Da li je tome tako i da li ću se morati strpiti još neko vrijeme da se kompletno oporavim? Zahvaljujem se na ljubaznosti happy

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

02.08.2014. 22:00

Poštovani, centar za ravnotežu smješten u unutrašnjem uhu je u uskoj vezi sa upalnim procesima srednjeg uha, odnosno upalama bubnjišta. Teško ga se može dovesti u korelaciju sa upalama sinusa obzirom na znatnu udaljenost paranazalnih sinusa od vestibularnog osjetila. Ali upala sinusa može biti u uskoj vezi sa upalom srednjeg uha. Buduće neugodnost sa centrom za ravnotežu možete prevenirati uporabom tableta koji u sastavu sadrže betahistinum. Tablete se moraju uzimati više mjeseca. Inače, neuritis n. vestibularisa je najčešće virusnog podrijetla i obično se nakon nekoliko mjeseca sam sanira kompenzatornim djelovanjem vestibularnog osjetila druge , nezahvaćene strane.