Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Slabije čuje - pneumokok - adenoidi


Autor Poruka

mamaprof

10.04.2008. 00:15

Moja djevojčica (7 god) u zadnjih nekoliko mjeseci slabije čuje. Posjetili smo ORL specijalisticu u našem mjestu ona je napisala nalaz:
Obostrano serozni otitis.
Napravili smo i timpanometriju: obostrano krivulja B
i audiogram ->
D: 45 - 45 - 40 - 50 dB
L: 25 - 35 - 30 - 25 dB.

Prethodno smo učinili bris nosa i grla, te je ustanovljen Pneumococcus u grlu, fiz. flora.
Vadili krv: UK IgE 28.02 IU/ml
AST test: 60 IU/ml

Fiberendoskopski: obostrano adenoidno tkivo do nivoa 1/2 otvora koana.

Indicirana je op. terapija tonzila T+ V u ET anesteziji.


Mene brine što je doktorica rekla da nije potrebno piti antibiotike za Pneumococcus !?!
Može li se problem riješiti bez operacije tonzila i adenoida, antibiotikom.
Ja zapravo tražim drugo mišljenje.
Čitala sam o povlačenju sličnog problema terapijom antibioticima, pijenjem tekućine na slamku i žvakanjem "Kiki" bombona. Može li to pomoći?

Dakako da ću potražiti i drugo mišljenje fizički, a ne samo virtualno. I ne prezam od operacije, ukoliko je to neophodno, ali mislim da bi prvo trebalo pokušati s manje invazivnim i za dijete stresnim metodama.

Domagoj Parazajder, dr. med.

20.04.2008. 14:00

Poštovana, s obzirom na nalaz timpanometrije i tonskog audiograma, vaše dijete ima očite simptome seroznog otitisa. O seroznom otitisu sam detaljno pisao na ovom forumu u više navrata (možete pogleadti u arhivi foruma). Svakako se preporućuje praćenje i konzervativno liječenje djeteta, obično u razdoblju od tri mjeseca od postavljanja dijagnoze, uz upotrebu konzervativne terapije (čiji je uspjeh, nažalost, često dvojben), te prve kontrole obično 6 tjedana nakon početka terapije (dakle na pola puta). Lošiji nalaz sluha na desnom uhu upućuje na veću vjerojatnost da će trebati izvršiti operaciju. U svrhu očuvanja sluha i izbjegavanja kasnijih komplikacija (kroničnih upala uha...), kod djece koja ne reagiraju na terapiju vrši se miringotomija (radi se mala rupica na bubnjiću) uz postavljanje ventilacijske cjevčice (isto sam opisao već ranije). Odstranjenje treće mandule (adenoida), vrši se u istom aktu ukoliko su povećani, te dijete ima simptome opstrukcije nosa; samo odstranjivanje adenoida, bez postavljanja ventilacijskih cjevčica, a u svrhu liječenja seroznog otitisa uglavmom nema efekta. Nepčane tonzile (mandule) treba odstraniti jedino ako dijete ima učestale gnojne angine te ako mu smetaju u disanju, no ne i kod liječenja seroznog otitisa. Istina je da je pneumokok "domaća životinja", koja obitava u gornjem respiratornom traktu većine djece, te ga, u slučaju izostanka simptoma ne treba liječiti. U ciklusu konzervativne terpije seroznog otitisa može se uključiti i antibiotik (ne nužno), uz primjenu kapi za nos (dekongestiv kroz 7 dana), te mukolitika i opisanog žvakanja. Nadam se da sam bio dovoljno konkretan, te vam želim puno sreće u liječenju, uz napomenu da je miringotomijas postavljanjem cijevčica jednostavan i brz te izuzetno efikasan zahvat kojeg se ne treba bojati (to je ujedno i najčešće vršena operacija u općoj anesteziji u zapadnoj hemisferi), a nakon koje dijete može ići isti dan na kućnu njegu.

mamaprof

28.04.2008. 10:05

Hvala na tako iscrpnom i detaljnom odgovoru.
navedene cjevčice niti jedan liječnik nije spominjao. Raspitat ćemo se o tome.

Domagoj Parazajder, dr. med.

28.04.2008. 14:35

Nema na čemu, navedeni protokol liječenja je standardan i opće prihvaćem od orl-oga zapadne hemisfere, ventilacijske cjevčice se postavljaju nakon miringotomije (rupice na bubnjiću) ukoliko nalaz to zahtjeva (najčešće da), dakle, ukoliko se nađe sekret u srednjem uhu. Sretno!

mamaprof

30.08.2008. 19:30

Poštovani, u nekim odgovorima ste spominjali konzervativnu terapiju. Molim vas da mi pojasnite u čemu se sastoji konzervativna terapija kod seroznog otitisa?

Domagoj Parazajder, dr. med.

01.09.2008. 13:30

Poštovana, u ranijem odgovoru sam opisao principe konzervativne terapije seroznog otitisa - žvakanje žvakače , upuhivanje zraka kroz eustahijevu tubu u srednje uho (valsalvin pokus, može se raditi samostalno ili u ambulanti pumpom - postupak po politzer-u), zatim primjena dekongestiva u nos kroz kraće vrijeme, mukolitika (fluimukan i sl), antihistaminika, nekada i antibiotika. Konzervativna se terapija preporuča svakom bolesniku sa seroznim otitisom, u trajanju do tri mjeseca, te ako ista ne dovede do poboljšanja indicira se kirurški zahvat (naravno, postoje i specifični slučajevi kod kojih se operaciji može pristupiti ranije ili se ista odgoditi). Sretno!

seki

10.09.2008. 16:50

moje dijete 7 godišnjak je bio na operaciji mandula i treće mandule 21.08.2008...zbog gnojnih angina.disanja na usta,hrkanja,govorenja kroz nos,..prije par mj.primjetila sam da slabije čuje,pogotovo kad ja prehlađen..nakon operacije,ov problemi su nestali(hrkanje,disanje na usta,govor kroz nos..)ali problem sa sluhom je ostao.tjedan nakon operacije dobiva klavax jer kašlje.tjedan nakon dobiva amoxicilin 250 svakih 8sati 2 žlićice.dr.nas šalje na bris nosa i grla.u nosu je nađen streptococcus pneum... a u grlu fiziološka flora.dijete i dalje slabije čuje.prije operacije radili smo ispitivanje sluha gdje je ustanovljeno da na lijevo uho slabije čuje.nemogu napisati nalaz jer je kod dr...uz amoxicilin pije i rinolan 2 žlice na dan...što sad dalje??prvi je razred i ne razumije učitelja ako ovaj nije dovoljno glasan..

Domagoj Parazajder, dr. med.

22.09.2008. 13:20

Poštovana, s obzirom da je i prije operacije kod djeteta bio dokazan lošiji sluh (najvjerojatnije tonski audiogram, a vrlo važna bila bi mi i informacija da li je radio i timpanometriju), postoji mogućnost da dijete ima i serozni otitis. O tom problemu sam već dosta pisao na ovome forumu pa radi detaljnijih informacija pogledajte neke od prošlih odgovora. Sama operacija tonzila/adenoida vrlo često ne rješava taj problem, a stanje je svakako potrebno pratiti i liječiti. Dakle, svakako učinite kontrolni tonski audiogram i timpanometriju (uvijek je bolje učiniti izvan respiratornog infekta). Slobodno mi javite kakvi su nalazi radi preporuke daljnjeg liječenja. Sretno!