Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


stanje nakon operacije krajnika


Autor Poruka

lutka18

27.12.2008. 21:15

Poštovani,

operirala sam krajnike ima 5 dana. Grlo još dosta boli, teško pričam i gutam. Popriličito
sam nervozna zbog toga što ne mogu normalno jest, čak i dok tekuću i kašastu hranu gutam
boli jako. Koliko vremena treba proći da se stanje popravi i bol smiri? Pogledala sam krajnike
u zrcalo,rane nema,krvarila sam samo prvi dan,a na mjestu lijevog krajnika sam primjetila nešto
bijelo...Je li to normalna pojava nakon operacije il bih se trebala zabrinuti?Za par dana idem na
kontrolu,ali sam htjela prije provjeriti.

Hvala

Domagoj Parazajder, dr. med.

29.12.2008. 23:25

Poštovana, posve je normalno da nakon operacije krajnika imate dosta jaku grlobolju,te da teže gutate. Bijele naslage su normalan proces cijeljenja rane u tonzilarnim ložama i uopće as ne trebaju zabrinjavati. Bol bi se postupno trebala smirivati, a može potrajati i 2-3 tjedna poslije operacije. Peporuka za kašastom i hladnijom ishranom stoji sve do potpunosg zacijeljivanja operativne rane (oko dva tjedna), i treba je se strogo pridržavati da ne bi došlo do ozlede rane i krvarenja. Pijte dosta tekućine i koristite lijekove protiv bolova u dozvoljenim dozama. Jedino pojava svježe krvi u ispljuvku ili povećanje tjelesne temperature zahtijevaju raniji odlazak na kontrolu. Sretno!

ibozuri1

29.12.2008. 23:25

Prije mjesec dana sam operirao krajnike ,krvarenja nije bilo,ali drugi dan nakon operacije otežano sam govorio jer mi je tzv.resica koja visi na nepcu i na ulazu u grlo otekla.Liječnik je to pregledao i dobio sam injekciju ,bilo je nešto bolje
ali je resica i dalje bila natečena,pa sam i na izlasku iz bolnice dobio još jednu injekciju.Taj problem se pojavio i pet dan nakon operacije pa sam od liječnika opče prakse dobio tablete za smanjenje otoka.Radim u Syriji i prije odlaska
kčerka mi je imala virozu ,pa kada sam došao u Syriju prije dva tjedna točnije 16.12. nakon tri dana grlo mi se upalilo
osječaj pečenja i suhoče iza resice a i otok se pojavio ali ne resice nego opne oko resice.Ovdje sam popio lijek na bazi azitromicina,malo mi je bilo bolje ali i dalje kada pričam opna oko resice mi smeta i grlo mi je još crveno ,a kod korjena jezika gdje se nalaze ožiljci imam osječaj brusnog papira ,to mi toliko i ne smeta koliko ova opna oko resice.
U Hrvatsku se vračam za tri tjedna pa me zanima može li doči do kakvih komplikacija i dali je zbog viroze i promjene klime normalno da oporavak traje tako dugo ni osječaj povečane opne oko resice ne smeta ali je neugodan osječaj dok razgovaram kao da mi nešto visi u grlu.Normalno jedem i pijem samo kod vruče tekučine malo me zapeku ožiljci.

Domagoj Parazajder, dr. med.

03.01.2009. 13:20

Poštovani, nakon operacije krajnika ovakvi simptomi mogu potrajati i do mjesec dana (rijetko, ali se događa), no ukoliko se nastave i dalje, svakako je potrebno učiniti kontrolni pregled. Ukoliko nemate tegobe kod disanja, nemate jaku grlobolju ili problema sa otvaranjem usta te ako iszostaju naglašeni opći simptomi (povišena tjelesna temperatura, malaksalost...), nema razloga za većom brigom. No, u slučaju eventualnog pogoršanja simptoma (malo vjerojatno), javite se u nadležnu hitnu službu (bez obzira gdje bili). Dodatna iscrpljenost zbog puta i promjene klime može uzrokovati produljen oporavak od operacije. Oteklina koju ste imali na/oko resice je česta nakon odstranjenja tonzila i povlači se u ptopunosti po primjeni antiedematozne terapije (kortiskoteroid), koju ste najvjerojatnije dobili.

Sonjaaaaaaaaa

09.03.2009. 10:55

Da li neko moze da mi kaze kakve su razlike u rezultatima posle laserske operacije krajnika..i posle obicne... ???

Domagoj Parazajder, dr. med.

25.03.2009. 22:15

Ukoliko su tonzile dobro operirane (ostranjene u cijelosti), rezultat je isti - izlječenje. U posljednje vrijeme se u nekim kućama aktualizira i samo djelomično odstranjenje tonzila (djelomilčna resekcija), kod hipertrofičnih tonzila bez čestih upala, gdje su modernije metode u prednosti pred klasičnom operacijom.

goghen

30.10.2013. 10:20

Kćer stara 11,5 godina je operirala mandule prije 5 dana. Jučer navečer se u jednom navratu pojavila temperatura 38,7. Jutros 37,3. Jučer je počela i kašljucati, danas se kašljucanje nastavlja. Signalizira da je bol jača u grlu nego prije. Koliko dugo je normalno da traje temperatura nakon operacije i u kojem slučaju se treba javiti liječniku. Kontrolu imamo za 5 dana na klinici.

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

20.11.2013. 15:05

Poštovani, potrebna je ORL kontrola zbog isključivanja infektivnog procesa.

mimi992

14.12.2013. 15:30

Poštovani,
10.12., prije 4 dana učinjena mi je tonzilektomija. Istog dana došlo je do krvarenja te je učinjena revizija i krvarenje je zaustavljeno. Iz bolnice sam otpuštena dva dana kasnije. kontrolu imam tek za tri dana. svaki dan imam blagu temperaturu i jedem koliko je moguće kašastu hranu. pristutna je bol prilikom gutananja, bol u ušima i vilici. također imam osjećaj oteknuća jezika. da li je sve to normalno unatoč uzimanja lupocet 1000 šumećih tableta?

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

08.01.2014. 14:50

Poštovana, osim postoperativnog krvrenja, sve ostalo spada u normalan postoperativni tijek. Nema razloga za brigu dok temperatura ne prelazi 37,5.

cecanka

24.02.2014. 18:40

moj sin je operisan od krajnike pre 2 nedelje.operacija je dobro prosla,sad jede sve i ne boli ga ali poceo da prica na nos i nista se ne razume.pre toga je pricao dobro.dali je ovo normalno i ako je do kad ke da traje . a ako nije sta da radimo?sta bi moglo da bude?hvala

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

03.08.2014. 04:05

Poštovana, treba samo pregledati i utvrditi kakva je prohodnost oba nosna kavuma, odnosno epifarinksa, kao i utvrditi mobilitet mekog nepca.

agrb97

17.02.2015. 19:50

Da li je smrad iz grla 4 dana nakon vađenja krajnika normalan ili postoji mogucnost da se zagnojilo ili nesto? Kontrola je za 3 dana

dberdin

19.04.2015. 11:45

Postovani,
molim vas savjet sto da radim.
Sin, nepunih 5 godina, je u utorak 14.5. operirao trecu mandulu i frenulu, sve je proslo u redu i isti dan smo pusteni kuci. Danas je 5. dan od operacije a njega usi jako bole. Do jucer ga je boljelo lijevo uho koje je i inace bilo problem a od jucer ga boli desno i ide mu neka tekucina iz uha, prozirno zuckasta, i cuje se "sljapkanje" kad sa prsticem dotakne uho, kao kad imate vode u uhu. Zanima me da li je to normalno nakon operacije. Napominjem da je njemu nos curio i da je imao uhobolju i prije operacije ali je dr rekao da nema upalu vec gda je to pritisak iznutra i operiran je. Inace njemu valjda od 365 dana u godini 340 dana konstantno curi zelenkasti sekret iz nosa. Sve sam ovo napisala da imate predodzbu o njegovom problemu. Receno nam je prekjucer kad sam zvala orl odjel da cistimo fizioloskom i da mozemo i operil p koristiti ako treba. Po potrebi analgetik...kombiniramo dalsy i lupocet.
Molim vas savjet sto da radim. Jer analgetike koristimo vec duze od dva tjedna a za Uskrs je pio i Sumamed radi gnojne angine. Vise smo nemocni. Toliko lijekova u kratkom roku a njega stalno boli. Kontrola je tek u srijedu, 22.4.

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

15.09.2015. 20:35

Za agrb 97: Poštovani, simptom koji opisujete je uobičajen nakon tonzilektomije.

Za dberdin: Poštovana, sekret iz zvukovoda nije uobičajen nakon operacije adenoidnih vegetacija. Potrebno je učiniti bakteriološki bris sekreta, aspirirati ga i pregledati uho, te procijeniti da li se radi o upali zvukovoda ili srednjeg uha. Ne bi bilo na odmet učiniti i bakteriološki bris nosa.

tk86

21.11.2015. 11:20

Postovani malena (3,5 mj)mi je operirala treci krajnik ima 2 dana,imala je jucer malu fibricu 37.2-3 dala sam joj dalzy da joj smiri bol,zanima me smijem li joj ispirat nos puna je sekreta ,nezeli iskaljat boji se a otezano dise

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

13.12.2015. 19:10

Poštovana, obzirom da je prošlo jako malo vremena od operacije adenoidnih vegetacija, a površina stražnje stijenke epifarinksa /mjesto gdje su se vegetacije nalazile/ je još uvijek ranjava i osjetljiva, radije bi preporučila čišćenje nosa pumpicom, aspiratorom ili laganim ispuhivanjem. Prije nego korištenjem kapi, koje mogu biti vrlo neugodne za dijete u kontaktu sa ranjavom površinom.