Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Treći krajnik- da li operirati?


Autor Poruka

mean_machine

22.03.2009. 11:40

Dragi doktore,
molim Vas za savjet. Naime, moja kćer od 4 g. do sada je imala 4 gnojne angine godišnje. Ako nije angina, onda je bronhitis, larginits, razni oblici upale grla i većinom dobijemo antibiotike. Jendom smo bili na inekcijama pencilina jer ili smo prekasno regirali ili joj antibiotik (klavocin ili silapen) nije bio dovoljan. Znači dobivamo ili silapen ili klavocin kada odemo doktoru. Ide u vrtić pa sam to povezala s vrtićkim bakterijama i čini mi se da se da nije baš puno bolesna.
Sinoć smo jeli ribu pa joj se učinilo da joj se kost zaglavila u grlu, doktor je pregledao i rekao da ništa ne vidi. No, pregledao joj je nos i grlo i napiso sljedeće:
DG: RHINITS VASOMOTORIA
SUBLUXATIO SEPTI NASI
VEGETATIONES ADENOIDEAE

Rinoskopski: mukoza konhi hipertrofična i lividna, septum diskretno subluksiran u lijevo.
Postrinoskopski: na stražnjoj stijenci epifarinksa vidljivo adenoidno tkivo.
Orofaringoskopski: naznačene manje hipertrofične promjene mukoze

Usmeno nam je rekao da bi joj trebali izvaditi treći krajnik.
Kako nemam pojma šta ova dijagnoza znači, molim Vas za drugo mišljenje; da li na osnovu ove dijagnoze mislite da bi trebalo izvaditi treći krajnik?
Dijete više nije toliko bolesno. Sa domaćom žalfijom i Aqua marisom uspijemo u startu reagirati pa se ne razbukta u jaku upalu, ali često zna imati laganu upalu grla i suhi kašalj, koji zna dugo trajati pa joj znam davati Panatus i bude joj za par dana bolje. (toliko zna kašljati da ne može spavati na ravnom jer odmah počne nezaustavljivo kašljati, onako suho) temperature češće nema nego ima prilikom kašljanja i lagane upale, a i mislim da joj smrdi iz usta, kada je boli grlo. Ako nema visoku temp. ne vodim ju doktoru jer sama uspijem s inhaliranjem i kapima smiriti ali primjećujem da ako je bolesna onda ima samo ove gore navedene simptome, nikada nismo bili bolesni na nešto drugo. Čini mi se da sada ima manje upale nego kada je imala dvije ili tri godine. Zadnja jača bolest je bila 02.01.2007. DG:tonsillopharyngitis (streptococc???)

NE bi htjeli ići operirati ako nije potrebno pa molim za savjet.

Unaprijed hvala

Domagoj Parazajder, dr. med.

25.03.2009. 22:20

Poštovana, najčešća indikacija za operaciju trećeg krajnika (adenoida) je kada postoji optrukcija nosne šupljine istima te posljedično disanje na usta i hrkanje noću (nekad i apneje u snu). Ukoliko dijete uredno diše na nos, treći krajnik nije potrebo operirati. Najbolju procjenu veličine i stupnja opstrukcije trećim krajnikom, uz simptome, daje i pregled nosne šupljine fiberoptikom. Najčešće indikacije za operaciju tonzila (madula, krajnika) obuhvaćaju česte gnojne angine (sedam u godini dana, 2x5 u dvije godine, 3x3 u tri godine, zatim recidiv peritnozilarnog apscesa, kronična upala tonzila te opstruktivne smetnje kod izraziro velikih tonzila). Naravno, danas su djeca, pogotovo ona koja pohađaju vrtiće, više puta godišnje u respiratornom infektu (koji se neće izbjeći operacijom), te je potrebna dobra procjena kada (i što) operirati. Sretno!