Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


uho


Autor Poruka

kisha

31.10.2008. 15:35

Postovani;
radi se o mom muzu koji vec neko vrijeme primjeti da slabije cuje na desno uho. A ja licno sam primjecivala i ranije da cesto trazi da mu se ponovi recheno. Posto je muzicar po profesiji, sumnjao je da mu je ostecenje izazvano bukom i otishao na audiogram kod ORL.
Na audiogramu je ustanovljeno da mu je sluh na tom uhu reduciran za 20%. Medjutim, ljekar je iz nekog razloga (da li je to standardan pregled, ne znam) obavio pregled sluha zaobilazeci bubnu opnu, nekako preko kostiju iza uha. Taj test je pokazao da moj muz cuje 100%. Uradjen je i treci test koji je pokazao da bi mogla biti u pitanju voda u nekom dijelu srednjeg uha, koja dovodi do toga da on ne cuje. Zatim mu je mikroskopskom kamerom pregledao nos, usta, ushi i nije nista pronashao. Uputio ga je na skener, pa poslije po potrebi na MR.
Moj muz, inache jako anksiozan se umalo onesvijestio na pregledu, jer on uvijek misli na najgore (kao i ja) - pa je tu ljekar rekao da nema mjesta panici, da to nije nista ozbiljno i da on ako ne zeli, ne mora skener ni da radi. Moj muz je na kraju to prihvatio - ali mi od juche nismo ni spavali, ni jeli.
Cekamo da se narucimo na skener i ko zna kad termin da dobijemo, zato vas molim za misljenje, jer cemo izludjeti od brige.
Da napomenem, mog muza nista ne boli to uho, ne vrti mu se u glavi. Ima problem s alergijom na platan i hronicnim rinitisom - s puno sekreta u nosu. Hipoteza ovog ljekara je bila da se taj sekret sliva u uho i odatle ne bude evakuisan. Rekao nam je da ce rezultati skenera pokazati boju tekucine koja ce njemu takodje dosta reci o tome odakle voda dolazi itd. (???)

Hvala vam puno unaprijed s nadom da cu procitati nesto sto ce me umiriti.

kisha

05.11.2008. 21:55

Postovani doktore, da dodam novosti ovdje.
Bili smo sinoc na CT-skeneru. Danas smo pokupili nalaze. Iznenadjujuce - nalaz nije pokazao nista. Pishe da ima nekih anomalija u obliku nosnih puteva i to je sve. Dalje stoji (posto je ljekar napisao na uputnici da sumnja na serozni otitis) da nema traga o seroznom otitisu. Dalje stoji da nema nikakvih anomalija, niti lezija.
Pa sta je onda? Zbog cega nesto smeta bubnoj opni da virbrira kako treba? Jos je ORL, kao sto sam navela, napravio nalaz po kojem je utvrdio da nesto vrshi kompresiju iznutra na bubnu opnu i da je to nesto upravo voda (sekret ili sta vec).
Nista mi vishe nije jasno... molim vas za vashe misljenje. Hvala.

kisha

05.11.2008. 23:15

Zaboravila sam da dodam da je obavljeni skener - uha i nosa.

doccent

09.11.2008. 10:55

Pozdrav svima. Posto se bavim i muzikom, svirao sam u jednom lokalu (na razglas) koji je pod zemljom jedan sprat i to u vrijeme velikih vrucina( prostor je bio klimatizovan). U jednom momentu u toku sviranja neko je otvorio ili zatvorio vrata na ulazu objekta na spratu sto je izazvalo reakciju na mom lijevom uhu. Od tada u tom prostoru imam iste reakcije na navedenu situaciju i ruzno se osjecam. Znaci prostorija koja je "pod vakumom" tj otvaranje vrata, izaziva mi taj neprijatan osjecaj kao da me neko ubode u uho. Da li je to od preglasne muzike ili od nagle promjene vruce/hladno ili sto sam pio po pola fluoksetina jedno 5 dana posto sam bio u maloj psihickoj krizi (blaga depresija) zbog porodicnih problema???!!! Nemam nikakvih bolova, samo taj neprijatan osjecaj. To se desava i kada prodje pored mene neki kamoion ili u tunelu. sad
Ako neko ima nekog iskustva od ovoga sto sam napisao, neka odgovori.
Hvala

Domagoj Parazajder, dr. med.

23.11.2008. 14:25

Poštovani, svakako bih trebao detaljniji i specifičniji opis vaših problema, kao i nalaz orl-oga da bih mogao točnije prokomentirati koja je narav i težina vašeg problema (u svakom slučaju, sudeći po opisanim simptomima ne bi smjelo biti ništa posebno komoplicirano). Dakle, uičinite pregled orl-oga koji će eventualno preporučiti i audiološku obradu (provjera sluha...). Sretno!

kisha

23.11.2008. 16:05

Uh, zasto lijepite tudje postove na neciju temu? Sad ja zbog toga nisam dobila odgovor koji cekam vec dugo.sad
Pa ako bi doktor bio ljubazan da i meni odgovori.

Domagoj Parazajder, dr. med.

23.11.2008. 19:15

Poštovana, nažalost opis nalaza koji su rađeni kod vašeg supruga nije precizan, a da bih lakše zaključio o čemu bi moglo biti riječ, potreban mi je točan opis provjere sluha koju je suprug radio - tonskog audiograma. Iz onog što ste naveli, nagluhost je najvjerojatnije u provodnom sustavu uha - bubnjić i slušne koščice- a ne na nivou pužnice ili slušnog živca. Ukoliko je bubnjić čitav (pretpostavljam da je), takva nagluhost je najčešće uzrokovana lošijom funkcijom eustahijeve tube, prolaza koji spaja srednje uho sa gornjim dijelom ždrijela i koji služi za normalnu ventilaciju srednjeg uha. Kod poremećene funkcije tube, dolazi do resoprcije zraka iz prostora srednjeg uha, pojave negativnog tlaka u uhu i navlačenja tekućine iz stanica koje oblažu prostor srednjeg uha, što za posljedicu ima nagluhost - takvo stanje naziva se serozni otitis. Vrlo jednostavnom pretragom u kabinetu za ispitivanje sluha - timpanometrijom - može se utvriditi točna narav problema. Još jedan od češćih uzroka provodnih nagluhosti, a kod koje se na pregledu ništa posebno ne vidi je otoskleroza, okošćivanje jedne od slušnih koščica i njene lošije pokretljivosti; timpanometrijom i dodatnim ispitivanjem stapesnog refleksa također se dolazi do točne dijagnoze. Pošto je vaš suprug obavio snimanje (pretpstavljam da se radilo o CT-u) područja uha i nosa/paranazalnih sinusa, tumor koji bi mogao pritiskati otvor eustahijeve tube ili tumor srednjeg uha mogu se isključiti kao problem.
U svakom slučaju, kombinacija tonskog audiograma (provjera sluha), timpanometrije/ispitivanja stapesnog relkesa, te endoskopski pregled nosne šupljine i ždrijela sigurno bi vas doveli ili do točne dijagnoze i načina liječenja ili razjasnili sliku i otvorili put za eventualne dodatne pretrage.
Slobodno se javite s rezultatima, sretno!