Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


5u1


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ana

29.08.2003. 12:46

Moja beba je rođena 17.02.2003. već 05.05. dobila je Amoxil sirup zbog upale grla poslije je primila dva puta cjepivo 5u1 između cjepiva je kašljala ali kad se cjepila bila je zdrava, sad smo trebali dobiti treće cjepivo koje nismo dobili jer je početkom osmog mj. počela kašljati, uvjek je dr. rekla da je sve u redu, nije bilo temperature kašalj se više javlja po noći tj. kad zaspe nakon tri tjedna dobila je Amoxil bilo joj je bolje ali već nakon dva dana od zadnjeg Amoxila kašalj se javio i to jači, vadili smo krv i sad je dobila Sumamed, na žalost osim povišenih leukocita ostalog se ne sjećam. Napominjem da uz kašalj ne ide povraćanje, nego kao da proguta to što iskašlje, da li bi taj kašalj mogao biti kao posljedica cjepiva, i što da poduzmemo ako ni poslije Sumameda ne bude bolje, jer dr. na plućima ništa ne čuje, bebea inače dobro napreduje. Da li kao treće cjepivo možemo uzeti nešto drugo osim 5u1 jer sam čula da se može kombinirati, što bi bilo bolje za bebu?? Unaprijed hvala

Dr. Darko Richter

29.08.2003. 22:18

"5 u 1" nema nikakve veze s kašljem, a cjepiva nije preporučljivo stalno mijenjati, osim ako istog kao prije nema, a cijepljenje valja nastaviti. Dijete vjrojatno dobiva infekciju za infekcijom i tu se u prvom redu morate sami zapitati tko mu svaki puta prenese neki novi infekt. Ako je to očito, ona je prava mjera izbjegavanje izlaganja bilo kome tko je očito prehlađen, bez izgovora i iznimke. Ako to nije očito, onda se treba zapitati zbog čega je dijete sklono infekcijama, pa dalje postaviti pitanjeeventualne imunodeficijencije. Beba sigurno ima spol, a jedna brza orijentacija govori da bi muška beba bila u većem riziku od određenih imunodeficijencija nego ženska.

natasa

30.08.2003. 14:40

da to nije malo previse antibiotika za tako malu bebu

Dr. Darko Richter

31.08.2003. 12:27

O kojim je antibioticima riječ?

ana

31.08.2003. 19:40

Prije svega hvala Vam na brzom odgovoru, beba je ženskog spola ima još sestru blizanku i starijeg brata tako da mi je teško izolirati sve troje djece. Stariji brat naravno uvijek brže ozdravi, ako je i bio bolestan, pokušavamo ga maknuti od njih ali to je jednostavno ne moguće. Do sad su popile svaka po dva Amoxila i sad piju Sumamed.

Dr. Darko Richter

31.08.2003. 21:58

Što brojnija obitelj, to manje manje nekih dosadnih i kroničnih boljki poput alergije, a učestale infekcije s vremenom će se stišati, najkasnije oko 3. godine života.
Ipak, savjetovao bih vam da izbjegavate antibiotike ukoliko je to moguće. Npr., da dijete dobije prehladne simptome i jednodnevnu temperaturu (manju od 39,5 stupnjeva rektalno) koji možete kontrolirati antipiretikom, i koja se povuče, a dijete može piti i ne povraća. Tada u nastavku ne treba odmah skakati na antibiotik. Ako je temperatura jako visoka, ako se dijete trese, ima hladne ruke, povraća, treba otići odmah liječniku - najčešće će dobiti antibiotik u injekciji ili biti upućena u bolnicu. Također, ako se prehlada dugo vuče i sekret postane zelen ili žut, ili dijete ima upalu srednjeg uha, u principu treba dobiti antibiotik, obično neki sirup.