Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


MPR


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

maja

22.08.2003. 23:16

Molim da mi odgovorite koje su moguće nuspojave i problemi nakon MPR cjepiva. Nakon koliko vremena od cjepljenja se može razviti meningitis?

Dr. Darko Richter

24.08.2003. 17:25

Nuspojave cjepiva MPR su opće - tj. slične svim drugim cjepivima, i specifične, vezane baš to cjepivo. Od općih može s javiti bolnost i otok na mjestu injekcije nakon nakolike sati, a također i porast tjelesne temperature. Sve se to rješava poznatim mjerama: hladnim oblozima, lijekom protiv temperature, pojenjem. Mogu nastati i alergijske nuspojave, npr. ako je dijete alergično na jaje ili neki drugi sastojek u cjpeivu (želatina, neomicin), no to je rijetko. Specifične nuspojave odnose se na određene bolesti koje mogu, u blažem stupnju, nalikovati bolestima koje izazivaju klice protiv kojih se cijepi. Tako može nastati aseptički (tj. negnojni) meningitis zbog komponente parotitisa, obično unutar 30 dana od cijepljenja, te serozni artritis (obično koksitis tj. asrtritis zgloba kuka) zbog komponente rubele. Napokon, zbog samog, eventualno do cijepljenja neuočenog problema u djeteta, gdje u prvom redu mislim na prirođene rijetke imunodeficijencije, cijepljenje živim cjepivima, kakvo je MPR, može izazvati po život opasnu infekciju vakcinalnim klicama, makar su one u cjepivu oslabljene.

natasa

30.08.2003. 14:45

Pitanje?

Moja curica se poslije tog cjepiva jako razbolila 14 dana kasnije sto je bilo povezano sa cjepilom i rekli su da je dobila petu osipnu bolest koja je vrlo rijetka.Naime sva se bila osula i imala je veoma visoku temperaturu jedno tri dana.Da li to znaci kad se bude ponovo docjepljivala sa istim cjepilom da ce se isto desiti ili ne?I sta je uopce peta osipna bolest?

Dr. Darko Richter

31.08.2003. 08:21

"5 u 1" zaštićuje od 5 bolesti i to: difterije, tetanusa, pertusisa, poliomijelitisa i hemofilusa tipa "b", ali ne od drugih bolesti. Istoga dana ili bilo kada kasnije u životu može dobiti bilo koju drugu bolest, od angine do leukemije, i to sa cijepljenjem nema nikakve veze. Tako nema veze niti "peta bolest", koja je benigna virusna bolest, doduše često s visokom temperaturom koja padne nakon pojave osipa, i koju do konca druge godine života preboli svako dijete. Isto tako, zaštita od bolesti za koje se cijepimo, nastupa najranije 3-4 tjedna od prve doze cjepiva. Ako je u času cijepljenja dijete u inkubaciji neke druge bolesti, tj. da je sprema, a da se još klinički ne ispoljava, to također nema nikakve veze s cijepljenjem, iako bi bilo dobro prije svakog cijepljenja propitati da li je dijete bilo u kontaktu s nekom zaraznom bolesti par dana prije.

Dr. Darko Richter

31.08.2003. 14:39

Zabuna. Mislio sam da je Nataša postavila potpitanje za "5 u 1".
Ovako, odgovor je malo drugačiji, no, mutatis mutandis (latinski, "ako se zamijeni ono što se treba zamijeniti"blunk, praktički je jednak.
Dakle, MPR zaštićuje od morbila (ospica), parotitisa (zaušnjaka) i rubele (crljenca ili crvenke), a zaštita je moguća najranije 3-4 tjedna od primanja cjepiva. Pojava neke druge bolesti 14 dana nakon ovog cijepljenja, nema nikakve veze sa samim cijepljenjem. "Peta bolest" jest akutna virusna bolest koja ide s par dana visoke temperature koja naglo završava sa ili bez osipa, i nema nikakve veze sa klicama i bolestima vezanim za MPR cjepivo. Petu bolest prebole sva djeca najkasnije do dobi od 2 godine. Tek sada je sigurno da tu "petu bolest" dijete više neće dobiti, jer je imunost trajna, pa nema nikakve mogućnosti da bi se takva konicidencija mogla ponoviti prilikom revakcinacije s MPR. Međutim, preostaje još oko 5000 bolesti koje svatko od nas, pa tako i dijete, i prije i poslije nekog cijepljenja, i ako se uopće ne cijepi, kao i ako se stalno cijepi, može dobiti.