Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Akne?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Aleksandra

22.05.2003. 18:11

Poštovani,
imam curicu staru 3 tjedna.
Po porodu imala je dosta izraženu (bar je meni tako izgledalo, neonatolozi su rekli da je sve u granicama) alergijsku reakciju na trudnoću, crvenilo lica i tijela,na vratu joj se koža ljuštila, čak je imala pokoju pustulicu. To se nakon 7 dana smirilo, na licu su samo ostale naglašene lojnice na nosu, bradi i pokoja na obrazima. Prije 7 dana počele su joj izbijati aknice?,tako da joj sada lice izgleda kao da je u pubertetu, puno bubuljica, od čela do pod bradu. Neke su ˝zrele˝ s bijelim sadržajem, druge su crvene s ko vodenastim sadržajem. Beba i dalje jede najnormalnije, ne grebe se po licu, nemam osjećaj da ju to smeta, nema temperaturu.
Konzultirala sam 4 pedijatra i dobila 4 mišljenja (nitko nije vidio bebu, niti mi je preporučio odlazak ped.) od toga da se koža još čisti, i da to nema veze s mojom prehranom(dijete je na prsima), do toga da ja izbjegavam sokove, jaja, jagode, paradajz i da dajem djetetu kalcij u čaju (ja joj ne dajem ništa osim mlijeka). Jedni kažu da čistim lice u kamilici i mažem d-panthenolom, drugi kažu ni slučajno kamilica, ona previše isušuje kožu, samo voda. Ja joj mažem s mojom mlijekom.
Kako sam sada potpuno zbunjena i zabrinuta zbog njene kože molim Vas za savjet i mišljenje radi li se samo o čišćenju kože ili bi to mogla biti i kakva alergijska reakcija na nešto iz moje prehrane (i molim vas savjet o prehrani, da li je sve dopušteno ili postoje ograničenja?)

Dr. Darko Richter

22.05.2003. 23:02

Ono prvo, crvenilo tijela i lica, zove se "erythema toxicum" i javlja se u većoj ili manjoj mjeri praktički u svakog drugog normalnog novorođenčeta. Spontano prolazi, kao i u vašeg djeteta i nema nikakvo dugoročno značenje.
Ovo drugo, po opisu odgovara "acne neonatorum" ili novorođenačkim aknama. Mogu potrajati i više mjeseci, no uglavnom se spontano povuku, a rijetko kada mogu biti znak nekog hormonalnog poremećaja koji uzrokuje virilizaciju.
Prema tome, iz ovih stanja ne proizlazi nikakva alergija niti problem prehrane.