Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Akutna upala zeluca kod djeteta?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Majka88

19.08.2015. 23:35

Pozdrav, molim za savjet.
Djevojcica (7god) , pocela se zaliti uvece,iznenada da joj je muka i dobila nagon za povracanje. Povratila rucak, koji joj izgleda nije prijao stomacicu(grah). Uvela sam od ishrane samo plazmu, caj, stapice, gotovu supu i linex u rashladjenom caju od sipka. Drugi dan isto mucnina, blijeda u licu, slab apetiti , uzima tecnosti ali ne povraca. Imala je stolicu i kaze da je osjetila olaksanje. Dijetalnu ishranu sam nastavila. Uz linex i pomalo orosal tecnosti protiv dehidracije. Mucnina se nastavila jos 2 dana i odvedem je ljekaru , nalazi u redu, urin i krv. Dokrorica ju je pregledala, i pipala stmacic nije se zalila na bol tokom pregleda.Rekla je da sumnja na upalu zeluca i da nastavim sa linexom koji sam joj vec 4 dana daval 3X dnevno. Smanjila sam linex, bolje se osjecala i pomalo sam pocela davati i drugu hranu. I evo sedmi dan se opet zali na mucninu i nagon za povracanje. Nije povracala, pije pomalo ali odbija jesti zbog mucnine. Molim za savjet. Sta da radim, da je vodim opet doktoru ili da nastavim sa dijetom i linexom? Koliko treba vremena da se eventualna upala smiri?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

26.08.2015. 09:30

Najvjerojatnije je virus uzrokovao upalu sluznice želuca. Posljedično želudac omlohavi i hrana se dugo zdržava - ne prolazi dalje u crijevo. Linex neće pomoći - on može koristiti kod proljeva. Niti dijeta koju provodite nije primjerena za mučninu i povraćanje. Izbjegavajte kiselu, začinjenu, gaziranu, vruću ili ledenu hranu i piće, treba jesti više malih obroka na dan, čokolada je dobar odabir jer u malom volumenu sadrži dosta kalorija. Obzirom da dijete ne uzima dovoljno kalorija, troši svoje masne zalihe i pri tome se u krvi stvara aceton koji sam po sebi izaziva mučninu. Svakako bih dao ranitidin (Peptoran) 2x 75 mg a ako mučnine potraju (slabost želuca može potrajati i par tjedana) pokušajte s Iberogast kapima (biljne kapi). Ako problem ostaje i nakon par tjedana tada se treba javiti gastroenterologu.