Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


alergija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

tanja

29.09.2003. 16:47

Poštovani,

moja kćerkica stara je 3 mjeseca i 9 dana, obzirom da nisam imala dovoljno mlijeka već sa mjesec dana počela sam nadohrannu sa Humanom 1 da bi do trećeg mjeseca potpuno prešla na Humanu1, bebea čak nije imala grčeve i dobila je na težini, ali je povremeno tijekom tog vremena imala osip na lisu i pregibima ruku i nogu, Pedijatrica nam je najšprije savjetovala geokorton nnakonn čega bi se povuklo, pa ponovno pojavilo... Na zadnjem pregledu savjetlovala nam je da prijeđemo na soyamil što sto i učinili, uz objašnjenje da je vjerovatno alergična na kravlje mlijeko, tjedan dana je sve bilo u redu a sad se pojavio opet osip, sad smo upućeni na alegro test na kravlje mlijeko, soju. Molim Vas za mišljenje glede promjene hrane, dijagnoze te savjeta ukoliko se doista radi o neurodermitisu. Unaprijed hvala!!

Dr.Darko Richter

02.10.2003. 16:25

Njavjerojatnije se radi o neurodermitisu, no to bih vam mogao potvrditi tek ako bih sam vidio dijete. Ipak, čini mi se da je vaša pedijatrica tako zaključila, i nemam puno razloga sumnjati u njezino oko. Treba vidjeti da li je dijete na nešto alergično, čak i šire od samog kravljeg i sojinog mlijeka. Obično se testira na bjelanjak jajeta, kravlje mlijeko te grinju iz kućne prašine i peludi trava i žitarica. Neurodermitis je jaki biljeg u prilog atopije, tj. sklonosti da se alergijski reagira na razne tvari u okoline, koje onda zovemo alergenima. No to treba dokazati i s praćenjem utvrditi javljaju li se i druge manifestacije, poput urtikarije, astme ili alergijskog rinitisa. Nalaz pozitivne alergije u laboratorijskom testu ili kožnom testiranju, ne mora korelirati s kliničkim smetnjama, pa se tu roditelje upućuje na sistem pokusa i eliminacije određene hrane. Katkada može biti pozitivitet na kravlje mlijeko, ali ako nije dovoljno visok, tada ne mora biti od kliničkog značenja. Nije dobro da se samo na temelju laboratorijskog nalaza dijete stavlja na rezne eliminacijske dijete, a da to možda uopće nije potrebno, jer, ponavlja, nalaz je samo nalaz, i njegovo značenje je samo to da postoji atopijska sklonost, no značenje za eventualnu eliminacijsku dijetu treba utvrditi sistemom pokusa i uskrate sumnjive hrane.

gost

02.10.2003. 22:47

A zasti bi se dijete od 3 mjeseca testiralo na alergiju na jaja ili zitarice ili kineske orascice kad ih niti ne konzumira.Drugo test kod tako male dijece nije uopce pouzdan.Mislim da alergolozi pogotovo oni privatni jako pretjeruju i zgcu silne pare.A ti Tanja nadji dobrog dermatologa pa pitaj prije nego dijete odvedes na alergo test

Dr. Darko Richter

03.10.2003. 09:12

Mislim da je "super" kada se neznanje tako kategorički plasira, i to bez trunka sumnje u vlastitu "logiku". No, to je, izgleda, opća pojava. Da vam kažem, dijete se može senzibilizirati na sve s čime dođe u kontakt, još i prenatalno u utrobi majke, i nije uopće potrebno da obavezno to pojede, ima i drugih puteva. Zar netko postaje preosjetljiv na pčelu, tako da je pojede? Ili dobije alergijsku astmu tako da žlicom jede grinje? A zašto bi, da izbije neurodermitis, neki alergen baš maorali pojesti, ako je puno očitiji izravni kontaktni put preko kože (ovo je inače primjer i peroralnog i kontaktnog senzibiliziranja)? Senzibili8zacija najviše ovisi o tome čemu je dijete najviše izloženo. Po tome je teško da se senzibilizira na "kineske oraščiće", ali je sasvim moguće, i upravo najčešće, da se to dogodi na bjelanjak jajeta, kravlje mlijeko i žitarice. U Kini su najčešće senzibilizacije na soju i sjemenke sezama.

tanja

03.10.2003. 20:23

Najljepša hvala što ste našli vremena te mi odgovorili na upit. Dijete hranimo sa pregomilom (u dogovoru s pedijatrom) ali osip je još uvijek prisutan, manje nego prije ali nije u potpunosti nestao. Stolica je nakon 3 dana bila maslinasto zelena. Molim Vas za mišljenje o hrani pregomil!

Još jednom hvala!

Dr. Darko Richter

04.10.2003. 22:58

Pregomin je hidrolizat kravljeg mlijeka, tj. proteini kravljeg mlijeka su rastavljeni na male oligopeptide, tj. male isječke tih proteina, tako da je bitno smanjena alergeničnost. Daje se kod dokazane alergije na kravlje mlijeko i uglavnom polučuje dobar uspjeh. Htio bih vam samo reći to da neurodermitis (atopisjki dermatitis), čak i uz dokazanu alergiju na krvlje mlijeko, često nije u cijelosti posljedica samo te vrste alergizacije, već je to kompleksna atopijska bolest te ulogu mogu igrati i druge senzitizacije, ali i faktori koji nisu vezani s alergijom, ali pogoršavaju stanje već "načete" kože. Tako i vi sada opažate uspjeh, no on nije potpun. Ipak, neurodermitis ima jaku tendenciju sponatnom oporavku okodobi 2-3 godine.