Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


mokrenje u krevet


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

martina

29.09.2003. 11:00

Poštovani
Imam sina od 6 godina, i još uvijek mokri u krevet po noći.
Bili smo na pregledu u Vinogradskoj bolnici i sve je u redu što se tiče zdravlja. Razgovorom kod dječjeg psihologa savjetovala je da ga ne budimo noću i ne vodim na wc, jer se njemu još nije razvio hormon (žljezda) koji obavještava mozak da je mjehur pun ali će se vremenom razviti, od tada još uvijek nema promjena. Pokušali smo i spray Minimin no nije pomoglo a i čula sam da i nije dobar. On se jednostavno ne može probuditi tj. nije svijestan da mora na wc. Čula sam da postoji nekakav aparatić za odvikavanje od mokrenja u snu .Zanima me da li je djelotvoran i da li se može nabaviti preko HZZO jer je jako skup. I naravno da li uopće ima kakvo drugo riješenje SVE smo već isprobali.

Dr. Darko Richter

02.10.2003. 15:57

Prema vašem opisu, radi se o tvrdom spavaču, i u njih je tijekom djetinjstva nerijetko prisutan problem noćne enureze. Ja bih vam savjetovao da provedete, ali doista provedete, slijedeće: iza 6 h navečer više nikakva tekućina na usta, a neposredno prije spavanja odvesti ga u WC. To je sve. Ako ovo ne djeluje, a već ste isprobali psihologa, Minirin i buđenje noću, onda vam ne bih preporučivao taj aparatić za odvikavanje, jer niti s njime neće biti spektakularnog uspjeha: naime, on se javi tek kada ga ovlaži mokraća, a uglavnom je tada već kasno, pa se dijete budi naknadno. Ima, međutim, još jedan vid liječenja, a to je da se malo "rastrese" san. To se može postići tzv. tricikličkim antidepresivima, npr. Tofranilom, no to je u najstrožem djelokrugu liječnika koji to hoće pokušati i koji vam to zna objasniti. No ponavljam, treba provesti ono što sam vam savjetovao gore. Usput, sumnjam da s Minirinom nije bilo uspjeha, to je izrazito moćan lijek koji ima glavnu indikaciju u dijabetesu insipidusu, a kao privremena ispomoć daje se i kod noćne enureze. Najvjerojatnije ga niste adekvatno primijenili, jer njega treba solidno ušmrkati u unutrašnjost nosnice. No, nisam baš prijatelj tog lijeka za relativno blage poremećaje, jer može uzrokovati intoksikaciju vodom.

marija

03.10.2003. 22:29

Stovani prof. Richter,

Imam blizance (dvojajcane) sa slicnim problemom i nisam iskusavala nikakve druge metode osim budenja nocu i sustezanja od uzimanja tekucine, no nesto manje rigorozno i sustavno, nego sto to Vi savjetujete i vjerojatno stoga i manje uspjesno... Budenje nocu (dva puta) pokazalo se uspjesnim. Do sad nisam iz "psiholoskih razloga " pravila osbito pitanje od toga, ocekujuci da ce takav stav pomoci rjesavanju problema i sprijeciti eventualne psiholoske nelagode s njim u vezi. Djeca su sad vec krenula, medutim, u prvi razred i uvidaju problem cijene pelena, tako da su sami osvijestili problem...

Zanima me kakva je " prognoza" poremecaja (ukoliko nije psiholoske prirode) i sto se moze ocekivati za godinu, dvije. Hoce li budenje nocu ili ustezanje od uzimanja tekucinje na neki povratan nacin djelovati i na eventualni uzrok?

Unaprijed hvala!

Marija

Dr. Darko Richter

04.10.2003. 22:51

Bit će sve bolje i bolje, a eventualno mokrenje u krevet može se ponoviti po koji puta uz neke "stresove", npr. febrilnu bolest, neku frustraciju, itd. U principu, te stvari prođu, a prođu lakše ako se navečer uskrati tekućina, i još neposredno prije spavanja ode na zadnje mokrenje.