Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


alergija na jaja


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

237

02.04.2013. 14:10

Postovani,imam sina 1g i 6 mj koji je alergican na jaja sto nam je potvrdio i alergoloski test.Test je pokazao 3 mm na jaje.Nije se cijepio jos sa god.dana,jer je cijepivo bazirano na jajima.DR. je rekla da ce napravit jos jedan test pa ce vidjet sto ce odlucit.Mene zanima koliko je to cijepivo opasno za moje djete ili kolika je vjerojatnost da oboli od tih bolesi ako se nece moc cijepit.UNAPRIJED HVALA!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

08.04.2013. 21:55

Kožni test nije pouzdana mjera za alergiju. Trebalo bi napraviti krvne pretrage. U slučajevima blažih alergijskih reakcija dijete se može cijepiti. Npr ako pojede tjesteninu s jajima i dobije osip oko usta može se cijepiti. tek ako nastupi teška alergija koja ugrožava život (teško disanje, naoticanje u licu) ne treba se cijepiti. Prepustio bih odluku alergologu. Ako i ne bude moguće cijepiti kombiniranim cjepivom protiv ospica, rubeole i mumpsa postoej pojedinačna cjepiva koja se ne proizvode na jajima.

krijeka

23.05.2018. 20:55

Poštovani!

Bebač od 9 mjeseci, prije mjesec i pol dana završio na hitnoj zbog povraćanja (5 puta u nešto više od sat vremena), zadržan par sati na promatranju, pušten doma. Naglasili smo da je taj dan jeo jaje, ali s obzirom da ga je prije već jeo nekoliko puta bez reakcije, to su odmah odbacili. Svejedno sam iz opreza pričekala malo i tek danas opet dala jaje (u muffinima). Opet je došlo do obilnog povraćanja (ovoga puta "samo" dva puta). Sada sam nekako sigurna da je to reakcija na jaje. Napominjem da od trećeg mjeseca života ima tihi reflux, zbog kojeg je odbijao hranjenje i od 5. mjeseca života uzima lijek ranital radi toga (sada je reflux pod kontrolom). Zanima me da li mislite da se radi o alergiji na jaja (nema nikakve reakcije na koži) i što mislite da bi nam trebao biti idući korak? Idući tjedan ćemo kod pedijatrice, ali bi voljela znati da li da tražim uputnicu za alergologa ili ne. Osim toga, zanima me da li bi alergija na jaja mogla biti uzrok refluxa (s obzirom da je do 6.mjeseca isključivo dojen, a i sada sisa cca 7,8 puta dnevno, a ja jedem jaja i proizvode s jajima)?

Lp

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

26.05.2018. 20:40

Svakako je otrebno isključiti preosjetljivost na jaja kako bi mirno mogao primiti cjepivo MRP kada navrši 12 mjeseci. Alergija se mogla razviti i zbog toga što ste konzumirali jaja za vrijeme dojenja (što normalno i treba činiti). I refluks može biti uzrokovan alergijom.