Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Alergija na soju i kakao


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ninabalerina

15.09.2017. 17:00

Poštovani,
kćeri u dobi od 7 godina napravljen je Patch test i rezultati su da je alergična na soju i kakao.
Godinu dana ranije napravljen je Prick test i tad je soja bila negativna.
S obzirom da ona nema nikakve vidljive simptome alergije osim dosta suhe kože od rođenja ( testiranje smo radili jer je dobila osip po rukama nakon branja bazge)
doktorica predlaže da povremeno može konzumirati proizvode s kakaom a da je soju i tako nemoguće izbjeći s obzirom na prehranu u školi.

Mi smo do sada doma koristili isključivo sirovi kakao za pripremu napitaka i kolača, čokolada koju kupujemo ne sadrži sojin lecitin a od suhomesnatih proizvoda konzumiramo samo domaću slaninu, nikakve paštete i slično tako da je njen unos proteina soje u kućnoj prehrani malo vjerojatan.

Zanima me vaše mišljenje vezano za konzumaciju kakaa te soje u školskoj prehrani s obzirom da je na te proteine alergična.

Unaprijed zahvaljujem,
Nina


Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

18.09.2017. 10:15

Patch tesst može biti dosta nepouzdan. Trebalo bi izvaditi specifična antitijela (IgE) na navedene alergene. Ako su razine niže može povremeno koristiti manje količine ovih proizvoda - znači sadašnji način prehrane bi bio uredu. Tako će najvjerojatnije i biti obzirom da Vi ne zamjećujete znakove alergije kada konzumira soju i kakao.