Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Alergija na većinu namirnica


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Morrison

04.09.2016. 19:35

Imamo problem s djetetom od 2 godine koje je alergično na većinu namirnica.

Jede samo proso, jabuku, meso (piletina, puretina, patka, teletina). Od začina jede maslinovo ulje i sol (na suncokretovo i sojino ulje je alergičan). Na ostale namirnice je alergičan.

Problem je što iz navedenih namirnica ne dobiva određene nutrijente. Pitanje je kako da mu nadomjestimo nutrijente koje ne dobiva iz ovih par namirnica. Probali smo mu davat mlijeko Neocate i Althera, ali svaki put dobije alergijsku reakciju od toga, čak i od malih količina. Primjerice, vidim da ove namirnice imaju malo kalcija. Da li postoji neki nadomjestak kojeg mogu uzimati bebe od 2 godine. Našao sam neki nadomjestak koji ima u sebi arome od raznih biljaka pa na to također reagira. Trebamo li mu davati nadomjestak b vitamina ili još nešto dodatno?

Hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

05.09.2016. 10:50

Prema navedenom se čini da imate veliki problem sa prehranom. Neobično je da se alergija javlja i na Neocate. Što se tiče kalcija pokušajte nabaviti šumeće tablete bez dodataka arome. Svakako postoji visoki rizik od nedostatnog unosa makro- (ugljikohidrati, masti,) i mikro- nutrijenata (vitamini i minerali). Prehranu i davanje dodataka prehrani treba pomno planirati i tu je ključna suradnja pedijatra alergologa (gastroenterologa?) i nutricioniste. Ne preporučam da to sami radite, velika je mogućnost pogreške.