Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6620 | Broj poruka: 26369

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


astma i terapija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

slavonka82

13.12.2014. 11:50

sin mi ima 18mj i dobio je dijagnozu astma nespecificirana na prick testu je pokazala alergija na vlagu (maglu) i rećeno da nesmije van kad je magla i dobio terapiju melarth 4mg granule 1 vrečica naveče flixotide 1x2 na dan po potrebi 2x2 čim krene kasljucat da mu damo pulmicort ako krene jači kašalj ventolin preko inhalatora..ali nitko nam od pulmologa nije rekao sta dati ako dobije napad?desilo se prije mjesec dana da smo izasli van i kad smo se vratili on je dobio nekakv napadaj gusenja odjednom promjenio boju u licu udahnio zrak i vise niti izdahnut nit ponovo udahnut,, posjela sam ga i prodisao je ali ubrzano i počeo plakat tad sam mu dala ventolin i ako je 2 sata prije primio flixotide i smirio se i evo opet se slično večeras od juče kasljuca odma smo uveli pulmicort kako nam je rečeno i večeras napadaj kaslja,kaslje kaslje nikako prestat i nitko nam nije rekao sta tada dat kad ga uhvati tako teski napadi kaslja ili gusenja ja sam ventolin isla na svoju ruku dat da olaksam mu disanje a druge terapije nema flixotide i melrth svaki dan pulmicort kad krene kasljucat ventolin kod produktivnog kaslja i kod spazimi jer do sad je imao sva mjesec dana bronhitise uz spazme i ubrzano disanje ostalo nista se nije pokazalo osim limuna,naranča plesanj ali to je sve bilo 1mm pa su rekli da zanemarimo da nije nista osim ove vlage (magle) čim je magla ni nemora van nemu taj dan uzas bude teze i otezano diše i u kuči..pital sam naseg pedijatra sta mu dati kod napada a on je rekao ladno svjedno sve je to isto sve siri bronhije samo nesto jače nešto slabije.djete inače ima i rupicu na srcu.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

14.12.2014. 13:20

Prema Vašem pisanju riječ je o slabo kontroliranoj, vjerojatno nealergijskoj astmi. Melarth I Flixotide imaju zadaću prevenirati napade, no kada do njega dođe tada su od male koristi. Za alergiju na maglu nisam čuo, znam da može smetati smog kada su u česticama vode otopljeni sumporovodik i ugljikov dioksid. Preporučam da u fazama kašljanja inhalira hipertoničnu otopinu morske vode (Sinomarin ampule), u napadu dajte Pulmicort. Što se tiče Ventolina možda je problem u inhalatoru. Naime većina inhalatora prema svojim tehničkim mogućnostima ne može raspršiti tekućinu u dovoljno sitne čestice (3 mikrona) koje bi mogle dospjeti do najmanjih i najsuženijih ogranaka bronha. stoga bi bilo dobro koristiti Ventolin sprej preko babyhalera. Dajte 1 potisak, pričekajte pola sata a potom 2. potisak. Fliksotide možete davati nakon drugog davanja Ventolina a tada je bolje i davanje inhalacije Pulmicortom. Može se davati 3-4x ovakva inhalacija Ventolinom. Ako vidite da nema poboljšanja javite se u hitnu službu.

slavonka82

18.12.2014. 09:10

hvala na odgovoru.bolje je trenutno na ventolinu i pulmicortunos nos curi i kašlje ali nije suho več iskašljavat počeo nema hroptanja u plučima .pedijatar rekao da mu ujutro damo cjelu ampulu pulmikorta pomjesano sa 2mj fizioloske i naveče ventolin 8 kapi sa 2ml fizioloske i flixotide neka prekinenemo dok koristi pulmikort jer učinak je isti ali da je pulmikor jači..za sada je dobro osim sto mi pedijatar neda ventolin na potisak rekao da nemamo potrebe za ventolinom na potisak kad imamo u kapima i inhalator da je to bolje i dovoljno sto imamo flixotide na potisak,,ovo za maglu tako nam je doktorica u osijeku rekla da ima alergiju na vlagu i maglu 8mm i po magli nikako van jer moze dobit napadaje da če mu nos curit teško če disat kao i promjena nagle temperature toplo hladno..inhalator imamo rosmax i nemamo baby haler nego aero chamer jer je manji i lakše rukovat i sinomarin ampule kupili
još jednom hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

24.12.2014. 10:05

Sve 5 happy