Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


bakterije i dugotrajna temperatura


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

aja05

07.06.2007. 15:45

Postovani,
moja djevojcica, kojoj je 17 mjeseci, lijecena je od betahemolitickog streptokoka grupe A u grlu i stafilokoka aureus u nosu 10 dana ospenom i geramicin kapima u nos po antibiogramu pet dana. Lijecenju je prethodila niska temperatura, do 37,4 koja je trajala osam dana, a spala je tek sedmi dan lijecenja. Nikakvi drugi simptomi ili ponasanje nisu upucivali da bilo sta nije u redu. Medjutim, zadnji dan lijecenja pocela je intenzivno kihati da bi sutradan imala i zacepljen nosic i ponovo nisku temperaturu, do 37,5.
Jako ucestalo kihanje, zacepljen nocis i niska temperaturam i blaga razdrazljivost bili su jedini simptomi sa kojim smo ponovo otisli ljekaru. Moram napomenuti da cijelo vrijeme lijecenja i sada ima jako dobar apetit.
Pedijatrica nam je predlozila ponovo antibiotik (nije rekla koji) i kapi za nos Operil. Medjutim, rekla je ako zelimo cekati da vidimo kako ce se bolest razvijati i pokusamo bez antibiotika nece ih dati za sada, kako smo i napravili. Medjutim, smatra da je u pitanju stafilokok u nosu (sto cemo moci potvrditi nakon rezultata brisa koji ce biti za par dana). Rekla je da obicno da antibiotik odmah jer roditelji ne vole da se vracaju. Ja sam od roditelja koji bi se vracali i deset puta ako postoji sansa da se antibiotik ne primjenjuje bez potrebe pa sam ostala zatecena njenom izjavom.
Njoj se vec treci dan stanje ne mijenja ali i ne pogorsava, osim sto primjecujem da se jako puno cese po nosu i trlja okice. Jedno oko mi od sinoc djeluje i blago zatvoreno i malo crveno, ali nisam sigurna da li je to od trljanja. Iscjedak iz nosa nema boju ali je zilav, odnosno nije voden. Jednom je iskihala mali bjelicast cepic.
Dojma sam da je pedijatrica bila vrlo povrsna kod pregleda na kojem smo se zadrzali oko pet minuta. Mozda je to njoj bilo dovoljno, ali je bila jako skrta na rijecima pa su moja pitanja ostala neodgovorena. Takodje, dok joj je slusala pluca, dijete je neutjesno plakalo ali je rekla da su pluca u redu - zao mi je ako grijesim, ali nisam sigurna moze li se nesto cuti ako dijete neprestano place. To nije bila nasa pedijatrica pa smo mozda samo nenavikli na njene metode.

Moje pitanje je sljedece - molim Vas da mi kao laiku objasnite da li se desavaju slucajevi da stafilokok i dalje ostane u nosu nakon primjene terapije (pravljene kapi eritromicin) po antibiogramu I da tek nakon terapije pocne praviti problem zacepljenog nosa. Napominjem jos da su sve osobe koje su u kontaktu sa djetetom uporedo uradile briseve radi streptokoka i nadjen je stafilokok kod mog supruga za sta su mu dali terapiju (iako sam citala da se u slucajevima kad nema simptoma ona ne daje). Postoji li mogucnost da ljekarna nije napravila kapi kako treba?
Takodje, zelim da pitam i Vas ono sto pedijatrica uopce nije prokomentirala - meni je zanimljivo to sto dijete kada spava nema temperaturu i tako je bilo i prvi put (kada su nadjeni streptokok i stafilokok) a i sada kada joj je zacepljen nosic. Ja znam da djetetu raste temperatura kod aktivnosti. Njoj je (uslovno receno) normalna odnosno oko 36,5 ili niza dok spava da bi, mjerena desetak minuta po budjenju tokom presvlacenja (dakle kada miruje), vec prelazila 37. Pokusavam da dokucim da li je ovo uopste povisena temperatura i da li je nalazenje ovih bakterija bilo samo koincidencija u odnosu na ovu temperaturu. Znam i da je normalna temperatura cesto individualna, medjutim njoj ranije nikada nije prelazila 37 ako nije bolesna.
Znam da sam postavila jako puno pitanja, ali s obzirom na to da se smatra da dijete ima povisenu temperaturu sve zajedno preko 20 dana, jako mi je vazno sta vi mislite o tome. Plasim se i posljedica bakterija.
Izvinjavam se I ako sam bila preopsirna.

Zahvaljujem unaprijed.

Darko Richter, dr. med.

07.06.2007. 18:10

Moje pitanje je sljedece - molim Vas da mi kao laiku objasnite da li se desavaju slucajevi da stafilokok i dalje ostane u nosu nakon primjene terapije (pravljene kapi eritromicin) po antibiogramu ... DA, TO JE NAJČEŠĆI SLUČAJ.

I da tek nakon terapije pocne praviti problem zacepljenog nosa.... JA NISAM SIGURAN DA JE TAJ PROBLEM OD STAVILOKOKA,ČAK, SIGURNIJI SAM DA NIJE.

Napominjem jos da su sve osobe koje su u kontaktu sa djetetom uporedo uradile briseve radi streptokoka i nadjen je stafilokok kod mog supruga za sta su mu dali terapiju (iako sam citala da se u slucajevima kad nema simptoma ona ne daje). ŠTO JE TO TERAPIJA? KAPI ILI ANTIBIOTIK PER OS? ANTIBIOTSKA KAPI, KOLIKO JA ZNAM, NISU TERAPIJA ZA KLICE U NOSU.

Postoji li mogucnost da ljekarna nije napravila kapi kako treba? POSTOJI, ALI SAM SIGURAN DA IH JE NAPRAVILA DOBRO. NAIME, I UZ NAJBOJE NAPRAVLJENE ANTIBIOTSKE KAPI, KLICE U NOSU, OSIBITO DJEČJEM NOSU, IZBJEGNU KVALIETI TIH KAPI, A JEDAN OD RAZLOGA JEST TAJ DA RODITELJI NE ZNAJU KAKO IZGLEDA DJEČJI NOS (PA NITI NOS UOPĆE) IZNUTRA I NE ZNAJU KAKO TREBA KAPATI, A DA I ZNAJU, DJEČJI NOS I DIJETE NAĐU NAČINA DA IH PREVARE. A DRUGI JE RAZLOG, UNATOČ NAJIZVRSNIJE NAPRAVLJENIM KAPIMA, DA TERAPIJA KLICA U NOSU ANTIBIOTSKIM KAPIMA NEMA PUNO SMISLA.

Takodje, zelim da pitam i Vas ono sto pedijatrica uopce nije prokomentirala - meni je zanimljivo to sto dijete kada spava nema temperaturu i tako je bilo i prvi put (kada su nadjeni streptokok i stafilokok) a i sada kada joj je zacepljen nosic. Ja znam da djetetu raste temperatura kod aktivnosti. Njoj je (uslovno receno) normalna odnosno oko 36,5 ili niza dok spava da bi, mjerena desetak minuta po budjenju tokom presvlacenja (dakle kada miruje), vec prelazila 37. Pokusavam da dokucim da li je ovo uopste povisena temperatura i da li je nalazenje ovih bakterija bilo samo koincidencija u odnosu na ovu temperaturu. Znam i da je normalna temperatura cesto individualna, medjutim njoj ranije nikada nije prelazila 37 ako nije bolesna. I JA POKUŠAVAM DOKUČITI ISTE STVARI, ALI NA DALJINU IH NE MOGU RIJEŠITI, OSIM DA VAS UPITAM: A GDJE VI TO MJERITE I ČIME MJERITE, TU TEMPERATURU? ZATO, AKO MI NETKO TAKO ZNAČAJNO PRIČA O RAZLICI TEMPERATURE U SNU I U BUDNOSTI, A UOPĆE NE SHVAĆA DA SE IZMJERENA TEMPERATURA JAKO RAZLIKUJE OVISNO O MJESTU MJERENJA (AKSILARNO, REKTALNO, ORALNO, NA ČELU) I OVISNO O VRSTI TERMOMETRA (ŽIVIN, DIGITALNI, INFRACRVENI, TERMO-TRAKICA), TADA I JA, KAO I VAŠA SPOMENTUA PEDIJATRICA, NEMAM ŠTO KOMENTIRATI.

Znam da sam postavila jako puno pitanja, ali s obzirom na to da se smatra da dijete ima povisenu temperaturu sve zajedno preko 20 dana, jako mi je vazno sta vi mislite o tome. Plasim se i posljedica bakterija. JA UOPĆE NE SMATRAM DA DIJETE IMA POVIŠENU TEMPERATURU, JOŠ MANJE DA IMA FEBRILNO STANJE OD SKORO 3 TJEDNA. MISLIM DA JE VAŠA PEDIJATRICA IZDVOJILA I PREVIŠE VREMENA (5 MIN) ZA PREGLED, JER JA BIH TAJ PREGLED, VJEROJATNO, DA STE KOD MENE, SAMO ODGLUMIO, NASTOJEĆI ŠTO MANJE MALTRETIRATI DIJETE, I POSVETIO SE OBJAŠNJAVANJU ČIME I KAKO SE MJERI TEMPERATURA. ONDA BIH SE, NAKON ODGLUMLJENOG PREGLEDA, A NADAJUĆI SE DA JE DIJETE SHVATILO DA SAM NA NJEGOVOJ STRANI, POKUŠAO DOGOVORITI S DJETETOM DA MU STRIKO IZMJERI TEMPERATURU. SIGURAN SAM DA U MOJIM RUKAMA DIJETE NE BI IMALO VIŠE DO 36,9.°C.

Ja sam od roditelja koji bi se vracali i deset puta ako postoji sansa da se antibiotik ne primjenjuje bez potrebe pa sam ostala zatecena njenom izjavom. IAKO OVO NIJE PITANJE S UPITNIKOM, TO JE PITANJE SVIH PITANJA. VI IDETE DOKTORU, DVAPUT DNEVNO DO DVAPUT TJEDMNO, SAMO DA DOZNATE DA MU NE TREBA ANTIBIOTIK. PA DOKTORU SE IDE KADA SI BOLESTAN, I KADA JE ANTIBIOTIK OPCIJA LIJEČENJA, A NE KADA SI ZDRAV, I KADA TO DOISTA NIJE OPCIJA.

Ispirčavam se na opširnom odgovoru.

aja05

07.06.2007. 22:55

Kao prvo zahvaljujem se na opsirnom odgovoru i posvecenom vremenu. Odvojili ste značajno mnogo više nego pedijatrica koju smo posjetili iako ste se kolegijalno stavili na njenu stranu.

Recimo da ste u pravu za pitanje svih pitanja, iako ja doktoru ne idem dva puta tjedno a daleko od dva puta dnevno. Nikakvo misljenje o antibiotiku nisam dala ja nego sama doktorica - prvo da ga daje a onda kaze da ipak pokusamo bez njega ako nam nije mrsko da sacekamo i dolazimo ponovo - zar doktor uopste moze da kaze ovakvo sto i da nam da antibiotik zato sto mozda necemo imati vremena da ako bude potrebno kasnije dođemo po njega. Ako je ovo kriterij za davanje antibiotika, onda sam ja potpuno u krivu.
Ali po svoj prilici ja idem doktoru da bih doznala da mi trebaju antibiotske kapi za stafilokok, poslusam savjet pa doznam da se ova bakterija tako ne lijeci - zato priznajte i Vi da je stoga Vas odgovor DA TERAPIJA KLICA U NOSU ANTIBIOTSKIM KAPIMA NEMA PUNO SMISLA odgovor svih odgovora.
Kakvu biste terapiju djetetu prvi put dali Vi? Stafilokok aureus (antibiogram – Ciprinol S, Sulfatrimetoprim S, Eritromicin S, Oxacilin R, Penicilin R). Kod stafilokoka nije bilo antibiograma. Povisena temperatura do 37,4. Dijete veselo i dobrog apetita, bez ikakvih simptoma bolesti.

Terapija koju je za stafilokok dobio suprug je Bactrim po antibiogramu.

Vezano za temperaturu - sigurna sam da je izmjerena ispravno i poznajem razliku mjerenja na razlicitim mjestima i razlicitim toplomjerima. Djetetu mjerimo temperaturu u uhu infracrvenim toplomjerom zbog prakticnosti i cije uputstvo kaze da pokazuje temperaturu vecu za 0,3 stupnja. To smo i testirali na sebi kako bismo bili sigurni da je pouzdan. Ipak sam mislila da se pokvario kada je pokazivao povisenu temperaturu jer dijete ispocetka nije izgledalo bolesno. Zato sam joj u vise navrata mjerila aksilarno zivinim kako bih usporedila sa ovim digitalnim u uho i dobila isti rezultat. Da, zivin pokazuje isto. Moje pitanje je slijedilo zdrav razum - nije mi jasno da povisena temperatura izazvana bolescu moze spadati kada dijete spava. Zato sam to doktorici i rekla, ali ona nije gubila vrijeme niti da se raspita cime i kako mjerim. Sto se nje tice, ocigledno sam mogla biti tako primitivna da mjerim sobnim termometrom. Ona ne smatra svojim zadatkom da me pita ili mi objasnjava kako se temperatura mjeri a niti da mi kaze sta misli o tome sto je djetetu kod spavanja normalna.
Bila bih najsretnija da mogu biti sigurna da temperature nije bilo, odnosno da je nema. Ali ako je prvi put prate bakterije a drugi put i zacepljen nos i razdrazljivost, onda bas i ne bih konsultovala ujake, posebno ako joj jos dodatno slijedi vakcina Priorix. Možete li uz dodatne informacije o mjerenju temperature komentirati da li je povisena ili ne?

Recite mi molim Vas od cega mislite da je taj problem ako ne od stafilokoka? Postoji li mogucnost komplikacije streptokoka koji joj je nadjen a liječen Ospenom? S obzirom na to ona toliko češe nosić, ja sam pomislila da je alergija u pitanju. Ali ostaje to pitanje temperature koja izgleda nije temperatura. Preporučujete li još neke pretrage osim brisa na koji je upućena?
Niste mi rekli ni da li je moguće poslušati pluća dok dijete urla? Dodatno sam saznala da je pedijatrica koja je prvi put pregledala dijete i kod toga jako kašljala zapravo imala tesku upalu pluca radi koje ne radi vec duze vrijeme. Pomisljala sam da je mom djetetu presla upala pluca od nje. Znate, kad imate pedijatra koji vam u jednom minutu daje antibiotike a u drugom se predomisli, bez nekog osnova, pomislite svasta.

Bit cu Vam takođe zahvalna ako mi kažete kako se to stavljaju kapi djetetu.

Hvala Vam jos jednom i prenijet cu svojoj pedijatrici misljenje da se stafilokok ne lijeci kapima uz rizik da i mene i moje dijete stavi na crnu listu zbog pametovanja. Sreca da misljenje nije moje nego pedijatra koji je isao u skolu barem isto koliko i ona.

Lijep pozdrav.

Darko Richter, dr. med.

08.06.2007. 00:20

Mislim da svam vam na sva ponovljena pitanja vrlo jasno odgovorio u svojem prvom odgovoru. Bojim se da bi, ako budem još jasniji, slijedio koncertirani napad na mene, kao što se u zadnje vrijeme često događa.
No ipak: NE, dijete NEMA temperaturu od 20 dana; NE, dijete NEMA smetnje od stafilokoka; NE, stafilokok u nosu NE liječi se antibiotskim kapima, a i ne znam zašto bi se bilo čime liječio, ako od njega dijete nema smetnje. A s obzirom da se atafilokok u nosu ne liječi antibiotskim kapima, pogotovo NE ako dijete stvarno ima smetnje povezive s tim stafilokokom, ne smatram potrebnim da vam objašnjavam kako tada treba kapati nos.

aja05

08.06.2007. 10:50

Mislim da ste ipak sami postavili pitanja na koja sam ja samo dala odgovor. Mislila sam da pitate kako biste dali jasniji odgovor, odnosno sto djetetu jeste ako znamo sto mu nije.

Nije mi jasno zasto ste mi pitali cime I kako mjerim temperaturu jer ocigledno mislite da je dijete nema cime god da je mjerena. Ako je svrha toga bila samo provokacija, onda ste me mogli postediti bilo kakvog odgovora.

Na ovakve forume ne postavljam pitanja da bih provodila koncertirane napade. Ako bih htjela istjerati frustracije iz sebe, ne bih to sigurno radila na temu zdravlja mog djeteta. Javila sam se kako bi mi bilo jasnije sto se desava sa mojim djetetom, jer izgleda da bezgresni ljekari ipak grijese – barem vi tako kazete. Odgovor nisam dobila od vas iako sam dva puta pitala. A pokusaj da me napravite budalom nije mi nimalo simpatican nakon sto nisam spavala do 5 ujutro jer moje dijete ne moze da dise zbog zacepljenog nosa a ja pokusavam da zavrsim svoje obaveze na poslu I jos gubim vrijeme na ovakvu raspravu.

Ne znam zasto mi niste htjeli odgovoriti niti na pitanje kako se djetetu kapa nos. Ako ste mi objasnili da ja to ne znam, onda bi bilo eticno da ste me uputili kako bih u buducnosti kada dijete bude moralo primiti kapi znam kako to da uradim. Ali ako cete izvuci zadovoljstinu iz toga da me ostavite u neznanju rado cu to prihvatiti da biste se vi bolje osjecali. Mozda to I radite da biste ponovo od nekoga mogli praviti budalu zato sto ne zna kako se kapaju kapi. To je tajna koju znaju samo najveci strucnjaci. Potrosili ste vise vremena da mi kazete sto ja to ne znam I sto mom djetetu nije nego da mi kazete sto vi znate I sto mom djetetu jeste.

Lijep pozdrav

Darko Richter, dr. med.

08.06.2007. 11:20

Dobili ste više nego jasne odgovore.
Ponavljam: klice u nosu ne znače skoro ništa, dijete nema temperaturu od 20 dana, a da i ima, to definitivno nije od nekog stafilokoka u nosu; kliconoštvo stafilokoka se ne liječi, i to zato jer je neuspješno, a najmanje antibiotskim kapima za nos. Meni stvarno nije jasno što vas u tome ljuti. Zar vi postavljate pitanja samo zato da čujete odgovore koje hoćete, ili da čujete da se vašim hipotezama ili predrasudama o zdravlju, bolesti i liječenju, službeno povlađuje? S moje strane imate POŠTENE I KONKRETNE ODGOVORE, ali vi ih ne možete "provariti". Koji je to uopće stil da se ide u razgovor, ako se ne može prihvatiti za vas nepredviđeni tijek i sadržaj razmjene informacija? To bi bilo isto kao da ja odem u Pariz, i tamo pitam nekog prolaznika "Gdje je tu Big Ben?", a on se malo zabezekne, i kaže mi da sam pogriješio zemlju i grad, na što ja njemu priopćim da se ne treba na mene istresati ili sl., već bi ilo bilje da mi još jednom protumači gdje se u Parizu nalazi Big Ben. Draga gospođo, živite u predrasudama, koje mogu štetiti vašem djetetu, a svakao mu ne koriste. Predbacili ste mi da sam bio previše kolegijalan u odnosu na kolegicu koje je u stvarnosti pregledavala vaše dijete, ali, ja još ne znam što je u otme sporno, pogotovo ako je, po mojem mišljenju, ona u pravu. Čak, kritizirao sam to davanje antibiotskih kapi u nos, ali tu vi ne vidite da se moje mišljenje razilazi od njezinoga, jer, tu se vaše slaže s njome. Znači, vama je bitno samo jednoumlje, i to ono u kojem će drugi misliti kao i vi. A draga gospođo, u pogledu struke, kada znam - znam, a kada samo mislim - onda to adekvatno i naglasim. Treba razlokovati činjenice od pretpostavki li mišljenja.