Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


beba, hrana, spavanje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

zdravac

19.05.2010. 21:25

Poštovani,

moj sin je 8,5 mjeseci star. Prvih 6 mjeseci isključivo je dojio, te smo tada počeli s uvođenjem ostale hrane. Počeli smo s kašicama kako se ne bi zagrcno no kako njih baš nije prihvaćao (iskreno ne bih ni ja) uveli smo normalnu hranu sitnije izrezanu. Zanima me da li postoji okvirna količina koliko bi beba trebala pojesti. Naime, on dobro šprihvaća hranu i većinom dobro jede no ponekad preskoči obrok jer ne želi ništa od ponuđenog, a inače ne odbija neku vrstu hrane jednostavno nekad hoće jesti a nekad neće pa me sztrah da možda nije gladan one dane kada manje jede.

Još jedno pitanje vezano za spavanje. Od rodilišta su nas poticali da sijete doji na zahtjev i ja sam ih , nažalost poslušala te je mali u početku dojio svakih sat i po, dva. S vremenom se to prorijedilo na svaka 3 sata, eventualno jednom dnevno na 4, a tako i po noći pa i češće. Zapravo mislim da on po noći samo traži utjehu jer zapravo samo jednom doji da baš jede a ostalo je samo kratkotrajno sisanje. On zaspe između 8 i po i 9 nakon dojenja ili sam u krevetiću bez plača, probudi se u ponoć, pa oko tri i od tada svako sat do nekih 6, maksimalno 7 sati. On ne traži nosanje jer nije od toga zapravo rijetko plače više je to negodovanje po noći dok se po danu samo smije i divlja. Po noći ga stavim na prsa i on za 2 minute zaspe, zapravo se pravo ni ne razbudi al ipak ga moram uzet i dat mu da sisa. ja sam se već navikla jer je njegov krevetić uz moj krevet i ja lako zaspem tako da se ni ja ne razbudim ali moj organizam očito to osjeti pa već imam 7 kg manj nego prije trudnoće, a ni tada nisam imala puno kila pa me strah što će biti ako to buđenje ne prestane.

Što se tiče njegovog napretka napreduje odlično, kaže doktorica, uduplo je težinu s dva mjeseca, a sa 7 je imao 9 kg i 73 cm. Probala sam ga ostaviti da plače i to bi trajalo 20ak min i on zaspe ali za po sata se probudi tako da mislim da to nije rješenje. Navečer sam mu probala i dati kekse i mlijeko ili neko čokolino ali i dalje jednako buđenje (čak i kad jede kruh i namaz navečer). Mislim da nije ni problem da ne zna samo zaspati jer ga navečer ostavim u krevetić kad je vrijeme spavanja i nakon što se malo sam poigra zaspe, a atako i po danu, a čujem ga da se javi i kad spava pa nastavi spavati.

Ako imate neki prijedlog šta bi se moglo učiniti molim vas pomozite.

Unaprijed zahvaljujem.

Darko Richter, dr. med.

19.05.2010. 22:25

Koje imate pitanje?
Ja sam, da ponovim, doktor za djecu.