Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


beba ne sjedi


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

irenkica

29.08.2015. 12:25

Poštovani. Moja beba je 25.8. napunila 8 mjeseci. Međutim još se ne posjeda i ne postavlja u puzeći položaj. Okreće se,stavlja nogicu u usta i diže se na dlanove na trbuhu,ali od posjedanja ništa. Zna sjedii samo ako ju ja stavim da sjedi. Onda sjedi i igra se. Dali je to veliki problem? Tek 25.9. imamo kontrolu s 9 mjeseci.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

04.09.2015. 11:15

Ne bi trebao biti veliki problem, javite se ranije na pregled pa će procjenu o potrebi upućivanja na fizikalnu terapiju (razvojnu gimnastiku) donijeti pedijatar

ivanapetar

16.12.2015. 22:15

Poštovani,

imam bebu od 8 mjeseci koja još ne sjedi samostalno. Krenuli smo sa fizikalnom terapijom prije mjesec dana ali još nema nikakvog značajnijeg pomaka unatoč svakodnevnom vježbanju. Kad ga stavim da sjedi, leđa su mu vidno savijena u donjem dijelu i ne može dugo održati ravnotežu.
A kad ga stavim na trbuh i stavim mu igračku malo dalje, on ju pokušava dobaviti i kad vidi da ne može-odmah odustane.

Što se tiče svega ostaloga-to je dobro, prevrće se na obe strane, govori ga ga, ma ma, ta ta, itd...stavlja nogicu u usta....
ali to sjedenje nikako pa nikako...
je li to nekakav zastoj u razvoju možda?
Može li zbog toga kasniije u životu imati nekakve ozbiljnije probleme?
strah me da nešto nije u redu sa mojom bebom.....
molim Vas za miišljenje

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

24.12.2015. 13:50

Prema opisu vjerojatno je riječ o nešto sporijem (kako se još naziva - suboptimalnom) neuromotoričkom razvoju. Potrebna je stimulacija (fizikalna terapija), no prema navedenom ne vidim elemenata koji upućuju da bi se trebale javiti dugoročne posljedice.