Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26386

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Bolest djeteta, 3 godine


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

matej8

25.04.2017. 15:05

Poštovani,

dijete mi uskoro ima 3 godine, te je trenutno na terapiji antibiotikom Cefaleksin (Alkaloid), a priča je krenula ovako (dvije faze):



1) Dobila je vrućicu 01.04. ujutro, te smo joj davali čepiće pošto je temperatura prelazila 38,5, prvo svakih 6 sati, a od 23h istog dana svaka 4-4,5h pošto je temperatura brzo rasla, i do 39,5. U nedjelju 02.04. nakon čepića u 8h, već u 9,45 temperatura je skočila na 38,8, te smo otišli na hitni prijem na odjel pedijatrije u lokalnu bolnicu. Grlo uredno, pluca uredna, sve OK, jedini simptom temperatura. Izvadili smo krv i urin, CRP je bio 92, leukociti oko 21-2 (...). Zadržali su ju na liječenju, te je u bolnici primala infuziju i antibiotik u venu (cefraleksin ili slicno), kroz 10 dana (do 11.04.). Već nakon prve doze i ibuprofen sirupa temperatura se povukla i tako je bilo do kraja terapije. CRP je pao na 2.



2) Krenula je u vrtić 3-4 dana, nekoliko dana imala je zelenu stolicu, da bi se 19.04. ujutro opet pojavila temperatura (bez ostalih simptoma - grlo, pluca itd.). Temperatura je obicno bila na 38,6-8, a ponekad je presla i 39. Dobivala je čepiće, razmak između istih opet se počeo smanjivati na 4h ili manje, te smo 20.04. poslijepodne posjetili nadležnu pedijatricu. Izväđeni su krv i mokraća (povišeni leukociti i CRP), te je opet propisan antibiotik, Cefaleksin sirup, 6ml kroz 10 dana (9 dana nakon kraja prošle terapije). Temperatura se povukla drugi dan ujutro i od tada je nema. Problem je nastao u nedjelju 23.04. navečer kada je nakon 10 minuta od primitka sirupa ispod desne vilice, blago ispod same kosti (čeljusti) nastao prvi plik (kao ubod komarca, oteknuto, s okolnim crvenilom), nakon toga pojavio se drugi kraj usta, pa oko nožnih prstiju - nakon 10 minuta navedeno se povuklo, te je crvenilo prešlo na rame, što je također povučeno nakon narednih 10 minuta). Zbog prošlogodišnje jake urtikarije nakon primjene dječjeg preparata protiv komaraca (Becutan) i blage urtikarije na propolis, odlučili smo posjetiti odjel pedijatrije zbog sumnje na reakciju na lijek. Dobila je Fenistil, pregledali su ju kompletno - te je puštena kući, jer više nije bilo simptoma; s uputom da se naredni dan javimo nadležnom liječniku.



Drugi dan posjetili smo liječnika (jučer, 24.04.), te je napravljen CRP koji je iznosio 15,4. Od danas je pedijatrica na godišnjem.



Danas ujutro napravljen je KKS, DKS, CRP, nalaz je slijedeći:



KKS

Leukociti - 5,7

Eritrociti - 4,68

Hemoglobin - 120

Hematokrit - 0,365

MCV - 78

MCH - 25,6

MCHC - 329

Trombociti - 200



DKS

Neutrofilni semgent. granulociti - 35

Neutrofilni nesegm. granulociti - 3

limfociti - 54

Monociti - 6

Eozinofilni granulociti - 2

Bazofilni granulociti - 0



CRP - 10



Pošto ne znamo točno što je uzročnik ovih stanja (nespecificirano), te je u kratkom roku dijete drugi put na antibiotiku, molim vas savjet što učiniti (opće stanje - sve je OK, osim povremene nervoze i plakanja, te patnje sa stolicom/jedan dan grčevi u trbuhu, prije toga zelena stolica - vjerojatno zbog antibiotika)?



Voljni smo platiti privatno testiranje / briseve grla, nosa, uretre, što god bilo potrebno. Ima li smisla? Bitno nam je s obzirom da bi kroz 7 dana trebali na put u Englesku (nekoliko dana), a pedijatrica je na godišnjem odmoru.



Može li se s ovim nalazom isključiti mononukleoza (mali susjed iz zgrade prebolio ju je prije mjesec dana)?



Dijete inače ima atopični dermatitis (ponekad se pojavljuje, nema konstantno), te je nakon alergološke obrade (prosinac 2016.) dijagnosticirana osjetljivost na bjelanjak jajeta (rezultat oko 0,45 - mislim da je do 0,35 bila referentna vrijednost). Nakon toga je cijepljena sa zadnjom dozom MOPARU - 09.03.2017. (zadnje cjepivo po kalendaru primljeno je prije tog prošle godine).



Ispričavam se na petljanju u vašu struku, no želimo provjeriti sve detalje prije polaska na put (ili ga otkazati ukoliko je potrebno).

Hvala!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

08.05.2017. 09:50

Upit kojeg ste poslali spada u kategoriju hitnih i nije primjeren za ovaj forum. Ja odgovaram kada sam u mogućnosti, i eto zbog vlastite bolesti pauza je bila dulja. Druga epizoda temperature vjerojatno nije uzrokovana bakterijskom infekcijom. Alergijaks reakcija je mogla biti uzrokovana virusnom infekcijom, antibiotikom, lijekovima za snižavanje temperature ili hranom. Vjerujem da su radili pregled urina u prvoj epizodi bolesti i da je infekcija mokraćnih kanala isključena. Preporuča da neko vrijeme dijete ne dajete u kolektiv (treba dati vremena za oporavak) te da konzultirate alergologa.