Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6619 | Broj poruka: 26368

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Bolovi u trbuhu kod četverogodišnjakinje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Lalea

29.12.2015. 12:25

Poštovani,
Imam dijete od 4,5 godine koje se od ljetos često žali na bolove u trbuhu, a povremeno se žali i da joj se povraća.
Sve je počelo ljetos na moru, žalila se na bolove u trbuhu, pa je u razdoblju od tjedan dana nekoliko puta povratila, a onda je radi 20-ak povraćanja tijekom jednog dana završila na infuziji- navodno je pokupila virozu te se nakon infuzije sve smirilo.
U 9mj je krenula u vrtić- adaptacija je bila teška i još uvijek traje. Uz vrtić, kod kuće se suočila s novošću da će dobiti bracu, što uglavnom izgleda da dobro prihvaća ali povremeno je ljuta jer ju ja kao majka ne mogu podizati i promijenio se naš odnos, odlasci u šetnje i slično, zbog čuvanja trudnoće.
Prije odprilike 3mj krenula je zadržavati stolicu a u isto vrijeme se intenzivno počela žaliti na bolove u trbuhu, koji su varirali od područja oko pupka (prst ravno ispod pupka) do želuca. Zadržavala bi do 3 dana, no nakon nekog vremena počela je zadržavati i mokraću i to čak i do 20 sati, pa sam ju odvela liječniku koji je ustanovio urinoinfekciju i propisao joj Zinnat. Također sam ju privatno odvela gastroenterologu zbog problema zadržavanja- uzv je bio uredan osim što je pokazao da ima veću količinu stolice u sebi. Propisana nam je doza Portalaka i to 4 jušne žlice. Nakon što se isčistila počela je dobivati proljeve te smo dozu prepolovili. To je bilo prije otprilike 2 tjedna.
Djevojčica trenutno zbog prehlade i upaljenih sinusa ponovno prima Zinnat. I ponovno se žali na bolove oko pupka.
Brine me i to što je na svojih otprilike 107cm visine od ljetos izgubila kilažu pa je s gotovo 18 kila pala na trenutnih 15,8kg. Apetit joj je od kad je bila mala nikakav, probali smo joj davati sirupe ali nisu imali učinka. To je dijete koje ne voli jesti ništa. Voli piti mlijeko, ali zbog zadržavanja stolice savjetovano nam je da joj smanjimo količinu mlijeka koje dnevno popije, pa je umjesto toga počela piti voćne čajeve.
Ja sam se čak obratila i vrtićkoj psihologinji kako bih na svim poljima bila sigurna da radim što treba za svoje dijete.
Zanima me zapravo kamo ju još odvesti, kako joj pomoći?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

02.01.2016. 11:50

Prema opisu najvjerojatnije je riječ o ispreplitanju tjelesnih i emocionalnih poteškoća. Oslonite se na pedijatra koji je nadležan za dijete - on će najbolje procijeniti i pratiti dijete. Mislim da bi za emocionalnu komponentu trebali potraziti pomoc psihologa u bolnici, po mogucnosti tamo gdje postoji djecja gastroenterologija.