Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Vadjenje krvi


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Bosiljka

26.09.2003. 15:19

Postovani!
Danas je mom sinu, starom 8 i pol mjeseci, vadjena krv (jer postoji sumnja u manjak zeljeza u krvi). Problem je u nacinu na koji mu je krv izvadjena. Naime, doktorica je trazila od kud da mu vadi, pregledla rukice i predlozila da mu izvadi iz glavice ( maleni nema puno kosice i na glavici je dosta izrazena jedna zila, cini mi se da je bas na spoju lubanje).
Ja sam na prijedlog ostala potpuno zbunjena i rekla da se ne slazem, nek proba naci drugo mjesto. Ona je na to rekla da predlaze glavicu jer:
- vena je jasno vidljiva, trebala bude ubosti samo jednom, dok na rukici treba traziti (zbilja se nigdje na ruki ne vide zile)
- najlakse mu bude drzati glavu da se ne pomakne, pa je mala vjerojatnost dodatne ozljede
- tvrdila da njega bude jednako boljelo od bilo kud mu vadi, samo bi na ovaj nacin bilo najbrze, najsigurnije...
I ja sam pristala, maleni se malo zaplakao, brzo je to bilo gotovo i odmah nakon toga sve izgleda da je ok.
Nakon svega, pocela sam razmislajti da li sam krivo ucinila jer sam to dopustila, da li moze imati kakve posljedice (ipak je to glavica).... Sad mislim da sam mozda trebala uzeti dijete i otici, ne dopustiti.

Dr. Darko Richter

02.10.2003. 10:50

Periferna vena, iz koje se vadi krv, jednaka je na ruci, nozi i na glavi. Razlika je u ruci ili nozi i glavi, ali ne u veni. Posve je svejedno odakle će se krv izvaditi, bira se mjesto iz kojega ima najviše izgleda na uspjeh. Inče, riskirate više pokušaja uboda nego je potrebno.