Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26366

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


cistični higrom vrata


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Tina-Tina

05.05.2011. 15:26

poštovanje,trudna sam 21 tj.bebi je dijagnosticiran cistični higrom vrata,sa 14tt rađen cvs uredan kariogram,sa 19tt sam bila na fetalnoj ehokardiografiji,nalaz uredan,sa 20tt na anomaly scanu sve u redu osim što i dalje postoji taj higrom veličine od 5-7mm.ginekolog je rekao da će bebi ostati zadebljenje kože na vratu,i da se to kiruški rješava.
sad me zanima kad se beba rodi da li to njoj predstavlja problem,tj. da li smeta bebi,kad se to može operirati i da li se uopće mora operirati mislim ako nije jako vidljivi i ne predstavlja problem da li se u praksi to odstranjuje ili ne?može li se iz tog higroma dalje razviti neki drugi problem?
nigdje ne mogu na internetu pronaći ništa o tome nakon što se beba rodi sa higromom,

Darko Richter, dr. med.

05.05.2011. 23:55

Ne vjerujem da netko može vidjeti nešto od 5 mm u fetusa od 21 tj., i onda reći da se radi o higromu.
Sva pitanja morate uputiti onome koji je tu dijagnozu postavio.
Ja, na vašem mjestu, ne bih obilazio više od 3 puta ginekologa u tijeku trudnoće, ako je ta trudnoća normalna.

Tina-Tina

01.06.2012. 01:30

pozdrav,evo nakon godine dana javljam se sa novim pitanjem,u prethodnom postu je opisano što se desilo u trudnoći,do 35 tjedna se mjerilo povećanje nn 5-7 mm,što su ginekolozi zvali cistični higrom i još je bio septirani.
19.09.rodila sam zdravu djevojčicu 53cm i 4920g pedijatrica u rodilištu je rekla da ima zadebljanje na vratu,ali da ne može sa sigurnošću reći da li je to masno tkivo ili nakupina tekućine,te da će raditi uzv.međutim u tih tjedan dana u bolnici se to po njenoj tvrdnji smanjilo i nisu radili uzv.došli smo još na kontrolu 10 dana nakon poroda gdje mi je rečeno da se to smanjuje i da dalje se konzultiramo sa svojim pedijatrom.međutim naš pedijatar uporno odbija bilo kakav razgovor o tome,samo kaže mama ona vam je ok,a mislim da nije ni pogledao to niti jednom.
mene sad zanima da li postoje ikakve šanse da se jave naknadno nekakve komplikacije kod djeteta,a da je to vezano sa tim naborom,rečeno mi je još u trudnoći da je sve u redu sa svim organima i da može možda biti problema sa metabolizmom,da li bi to već primjetili do sad?
nekako sam stalno u strahu da smo nešto previdjeli i da je taj nuhalni nabor s nekim razlogom bio povećani.imam li razloga za brigu?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

13.06.2012. 10:35

Nije za očekivati bilo kakve probleme, najvažnije je da se ne vidi ništa na vratu. Iz psiholoških razloga, ako ste uznemireni, može se napraviti ultrazvučni pregled.

mayspring

21.11.2016. 23:50

Poštovani,

trudna sam 14 i pol tjedana te mi je rečeno da dijete najvjerojatnije ima higrom na vratu, pri čemu je jedan doktor izmjerio 4,2 mm a drugi 3 mm. upućena sam na ranu amniocentezu. Imam 23 godine, te sam imala brata koji je imao sy Edwards. Molim vas objasnite mi što predstavlja taj higrom na vratu, kakve su posljedice, može li se dijete ipak roditi zdravo ? i Je li zaista nužno ići na amniocentezu jer sam istraživala o tome i užasava me taj postupak. Unaprijed hvala.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

05.12.2016. 11:55

Obzirom da su cistični higromi nerijetko znak kromosomskih anomalija potrebno je napraviti amniocentezu. Postupka se ne treba bojati - riječ je o rutinskom zahvatu. Praćenje trudnoće i porod bi trebalo obavitii u jednom od većih medicinskih centara. Higromi katkad i spontano nestanu.