Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


CMV


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Nataša

28.10.2002. 19:10

Poštovana Prof. Votava,
Moje dijete ima dvije godine i svježu CMV infekciju. Od simptoma ima samo povvraćanje i mučninu, a u nalazima ALT 228,AST149,LDH947,a serološki poz IGM i IGG CMV.
Zanima me kooliko dugo je moje dijete zarazno za okolinu i na koje načine te koliko je samo ugroženo ovom bolešću? Kakva je zapravo njegova objektivna prognoza? Sada je u trećem tjednu bolesti i osjeća se dobro.
A poštovanjem Nataša

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

28.10.2002. 21:08

Cijenjena gospođo Nataša, vjerujem da ste vidjeli moj odgovor "zabrinutoj mami" od 16.10.o.g., jer se obraćate izravno meni. Ne znam što mogu još dodati.
No, ipak: Vaše dijete ima laboratorijske znakove hepatitisa (po svoj prilici blažeg intenziteta), uz određene opće kliničke simptome. Laboratorijski simptomi u skladu su s dijagnozom citomegalije, ali je za potvrdu akutne infekcije cmv-om potreban nalaz četverostrukog porasta titra antitijela nakon nekog vremena (oko 3 do 4 tjedna bolesti), a moguć je i specifičan pregled mokraće. Koliko dugo će Vaše dijete izlučivati viruse nije predvidivo. Njegova je prognoza dobra, a ono što je preporučljivo su redovite kontrole (pretpostavljam da ste bili u Infektivnoj klinici) koje treba provoditi češće od uobičajenih ako dođe do pojave nekih dodatnih simptoma kao što su npr. povišena temperatura, kašalj, teško disanje, kožni osipi i sl. Za sada nema odgovarajućeg lijeka, a u terapiju spada sve ono što popravlja opće stanje djeteta, kao npr. mirovanje (koliko je to moguće), adekvatna prehrana, multivitaminski preparati (ali bez pretjerivanja u dozi !) i sl. I na kraju, u nekim slučajevima poremećeni jetreni testovi mogu trajati duže vrijeme; koliko dugo - također je nepredvidivo.
Mnogo sreće i mnogo pozdrava.

sanela88

01.12.2014. 11:15

Poštovani,
molim Vas za tumačenje sljedečeg nalaza
CMV IgG 1: 1664 pozitivna
CMV IgM 0,197 OD zona retestiranja

CMV PCR nije detektovan

CMV PCR je prije mjesec dana bio pozitivan. Nalaz se odnosi na bebu (nedonosće).

Unaprijed hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

04.12.2014. 10:00

Nalazi ukazuju da je dijete preboljelo citomegalovirusnu infekciju. IgG antitijela ukazuju da se razvila trajna imunost protriv ovog virusa a negativan PCR ukazuje da virusa više nema u organizmu.