Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6620 | Broj poruka: 26369

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


OPASAN KRUMPIR


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

krasoana

24.11.2014. 22:15

Poštovani, danas sam došla do zastrašujuće spoznaje o krumpiru. Pročitala sam iz jednog izvora da je podgrijan krumpir od dana ranije toksičan, ili čak kancerogen ako ga se podgrijava!!! Naime zanima me da li je to točno?
Imam dvoje djece kojima kuham jelo danas pa ga jedu danas i sutra, a to je vrlo često i kašica sa krumpirom uz ostalo povrće i meso...
Sin mi ima 3 godine a kćerkica 1 i 9 mjeseci, užasno sam zabrinuta koliko im je to dosad naškodilo ako je ta informacija točna? Moram li brinuti i očekivati probleme sa zdravljem djece iz tog razloga?!
Unaprijed zahvalna od srca;
Zabrinuta mama.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

28.11.2014. 13:10

Pitanje je izvan užeg područja pedijatrije - više bi bilo za prehrambeno-biološkog tehnologa. No pokušat ću dati svoje stajalište. Vjerujem da ste i Vi začuđeni kako ovako zastrašujuća informacija nije opće poznata i ugrađena u opće poznate i priznate preporuke za korištenje ove vrlo rasprostranjene namirnice. Senzacionalizam? Vjerojatno., obzirom da veliki broj ljudi koristi tehnologiju podgrijavanja hrane. Objektivno, prema znanstvenim literaturnim izvorima, opasnost leži u bakterijskoj kontaminaciji termički obrađene hrane. Stajanjem se stvaraju uvjeti da se bakterije razmnožavaju. Podgrijavanjem će većina bakterija uginuti no otrovi (toksini) koje izlučuju ostaju i mogu uzrokovati zdravstvene smetnje. Drugo, krumpir spada u namirnice koje sadrže spojeve (glikoalkaloide) koji ako se konzumiraju u većoj količini mogu izazvati smetnje tipa probavnih smetnji a ponekad i poremećaj svijesti. Najpotentniji je alfa solanin i ima ga najviše u klicama, kori krumpira i par milimetara ispod kore. Kada je krumpir bio izložen svjetlu tada kora pozeleni i taj dio je također vrlo bogat ovim toksinom. Količina ovog toksina ovisi o genetici krumpira, no vrlo su rijetki izvještaji o povlačenju određenih sorti s tržišta iz ovog razloga. Toksin je termostabilan i tek termička obrada iznad 170 stupnjeva C smanjuje njegovu razinu. Podgrijavanjem se ne povećava njegova koncentracija....

Dakle treba koristiti zdrave, neoštećene krumpire, deblje odstraniti koru, klice i eventualno oštećene dijelove krumpira. Primjerena pohrana termički obrađene hrane iz izbjegavanje kontaminacije bakterijama je nužna kao i za ostale namirnice. O iskazanom strahu da krumpir koji se podgrijava uzrokuje maligne bolesti nema znanstvenog utemeljenja i cijenim da je riječ o čistom senzacionalizmu. Naravno, potreban je oprez obzirom na tretiranje krumpira insekticidima i pesticidima te mogućoj kontaminaciji tla na kojem raste. Dakle organski uzgojeni krumpir je bolja opcija za prehranu djece.

krasoana

28.11.2014. 22:40

Poštovani doktore;

Od srca Vam hvala na odgovoru i Vašem trudu oko istoga. Zaista ste čovjek koji zna svoj posao ( pa čak i ako se ne radi o užoj struci) i zna svoju misiju.
Hvala Vam još jednom na pomoći!

P.S. a što se krumpira tiče - iz bakinog je vrta, iz Hrv. Kostajnice, pa smo barem za njega sigurni da nema nikakvih štetnih pesticida...
Lijepi pozdrav! happy

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

04.12.2014. 10:00

Neobično je važno koristiti namirnice kontroliranog podrijetla i organskog uzgoja...