Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Crijevna Malapsorpcija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Zanushka

23.06.2010. 11:51

Postovani,
Na forumu vidim da je dostupno i misljenje pedijatra gastroenterologa - rof. dr sc. Ana Votava Raić. Javljam se iz Sarajeva, moj muz i ja nismo u mogucnosti naci adekvatno specijalisticko misljenje od lokalnih ljekara iz ove oblasti, stoga Vas molim za pomoc.
Nasa djevojcica, (22 mjeseca) je napredno dijete i zdravo. Nije cesto bolesna, ima 11 kg i visoka je nesto iznad prosjeka za svoj uzrast. Medjutim, primjetili smo jos od 7-8 mjeseca da ima problema sa stomacicem - bol u trbuhu, grceve, vjetrove. Stolice znaju biti obilne i jako smrdljive. Neke od namirnica nikako ne vari i izbaci ih kruz stolicu i potpuno istom obliku kako ih je unijela (kikiriki, susam, i neke zitarice). Takodjer smo primjetili da se zna desiti da dobije osip po kozi ( u predjelu vrata, ledja i trbuha).
Nalaze smo radili vise puta. Dijete je bilo malokrvno, pa je uzimala sirup zeljeza (Feroglobin zato sto pospjesuje absorpciju zeljeza iz hrane, a sad smo joj uveli umjesto Feroglobina Sanastol radi svog multivitaminskog sadrzaja i zato sto manje jede pa mislimo da ce ovaj sirup imati vise efekta). Dijete pije preparat Natura Mix, u pauzama. Urin je bio uredan zadnji put kada smo testirali. Lokalni pedijatar nam je savjetovao da se uradi kompletan ultrazvuk stomaka i bubrega sto smo uradili u sva navrata - prvi put sa 16 mjeseci, a drugi put nedavno sa 21 mjesec. Prvi put nalaz je bio uredan, medjutim nedavno dr. je konstatovala ostecenje crijevnih resica tankog crijeva i uslijed takvog nalaza nije mogla iskljuciti crijevnu infekciju. Koprukultura i nalaz na parazite bio je negativan. Tako da smo sada uvjereni da nisu gliste ili neka bakterija. Obzirom da dijete jos uvijek ima iste stomacne simptome, varijabilne stolice (nekad zitko, nekad formirana), vjetrove i mali crveni osip po tijelu, te varira u kilogramima (brzo se udeblja i brzo smrsa), a i konkretan nalaz ostecenja resica tankog crijeva zabrinuti smo da se radi o nekom enzimskom poremecaju, odnosno crijevnoj enteropatiji kakva je malapsorpcija. U Sarajevu nemamo strucnjaka iz ove oblasti koji nam moze dati konkretne smjernice sta da radimo. Zdravlje naseg dijeteta nam je jako vazno. Molilmo Vas za bilo kakav savjet sta dalje treba raditi kako bismo osigurali adekvatan i zdrav razvoj naseg dijeteta.
Unaprijed zahvalni!
Haris i Zana

Darko Richter, dr. med.

23.06.2010. 15:35

Prof. Votava već jako dugo nije na forumu.
No, želio bih vam skrenuit pozornost da se ultrazvukom se nikako ne mogu vidjeti oštećenje crijevnih resica.
Zato bi bilo dobro da citirate nalaze koje ste do sada uradili.
Meni dijete izgleda zdravo. Možda malo brže jede, a možda hvata i razne stvar koje nisu hrana i stavlja ih u usta. To je nejčešće u toj dobi, ako inače uredno napreduje.