Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6620 | Broj poruka: 26369

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Dijete ne dobiva na težini


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

MammaMia

24.10.2010. 23:00

Poštovani doktore! Molila bih Vas za Vaše cijenjeno mišljenje!
Naime,djevojčica stara 15 mj. u protekla 3 mj. nije dobila ni grama na težini. Od samog je početka dohranu loše prihvatila. Sve do 11 mj. sisa je bila glavni a skoro pa i jedini izvor hrane. Pojela bi ona nešto još kroz dan ali svega 2-3 žličice svaki puta kad bi joj se nudilo. Slabo je i pila vodu. Sa 11 mj. počela je malo bolje jesti. Sa 12 mj. otkrivena joj je salmonela te je odgođeno cijepljenje koje ide u to vrijeme. Sa 13 mj. smanjeni su joj podoji na 2 dnevno, navečer prije spavanja i ujutro nakon buđenja (ne njenom voljom,naravno) baš iz razloga da bi počela što više jesti. I eto,pred neki dan na sistematskom pregledu otkriveno da u tri mjeseca nije dobila ništa na težini. Poslana u Klaićevu te je naručena za srijedu da se obave sljedeće pretrage: biopsija sl. tankog crijeva, CI u znoju,elastaza,alergo obrada te biokemija. Bit će hospitalizirana 3 dana u vrijeme tih pretraga. I ne znam točno za koju od navedenih pretraga morat će pod narkozu. Ona u ta tri mjeseca nije pokazivala nikakve simptome bolesti,zaigrano je i veselo dijete. Unaprijed zahvaljujem!

Darko Richter, dr. med.

25.10.2010. 11:00

Eventualno će biti sedirana za potrebe endoksopske biopsije tankog crijeva. Ciljaju ili na celijakiju, ili na cističnu fibrozu. Ovo potonje je vrlo malo vjerojatno.

MammaMia

25.10.2010. 12:20

Hvala Vam na odgovoru! Znači po svemu što sam navela jeli i Vi mislite da bi to mogla biti celijakija?

Darko Richter, dr. med.

25.10.2010. 13:50

Ne, samo po onome koje su pretrage predviđene.

MammaMia

25.10.2010. 15:00

Razumijem! A kakvo je Vaše mišljenje o tome što bi mogao biti razlog ne dobivanju na težini? Moja pretpostavka je da je logički da ne dobiva na težini obzirom da slabo jede,ali to je samo moja pretpostavka! Dali postoji neko rješenje kako da unese potrebne hranjive tvari u organizam nekim drukčijim putem? Vitamini ili nešto? I koliko je u konačnici to opasno što nije u tri mjeseca napredovala u težini? Hvala Vam još jednom.

Darko Richter, dr. med.

25.10.2010. 23:15

Naručeni ste kod gastroenterologa, pa neka on rješava diferencijalnu dijagnozu nenapredovanja na težini. Nemam posebnog mišljenja, osim te diferencijalne dijagnoze, koj može uključiti sve i ništa iz medicine. Pogledajte sami na Google "failure to thrive".

vure

12.03.2013. 01:25

Poštovani,
Beba stara 9 mj. u zadnja dva mjeseca nije dobila na težini. Rođena je s 4080 g i duga 54 cm .U dobi od 5 mj. već je imala 8200 g i 68 cm, a na kontroli sa 7 mj. 9100 g i 71 cm. Na pregledu sa 9 mj. težina je ponovo 9100,a dužina 73 cm. Do 6 mj.je bila isključivo dojena, tada smo uveli jednu kasicu dnevno, a sa 7 mjeseci i drugu. Nakon uvođenja 2. obroka koji je sadržavao bijelo meso peradi, oko 2 tjedna je imala jako učestalu stolicu (7-8 dnevno), ponekad zelenkastu i sluzavu. Pedijatrica je rekla da je to u redu. U tom razdoblju je pretpostavljam pala na težini, ali uskoro se stolica stabilizirala. Kašice jede odlično i još uvijek je i po noći dojim. S 9 mj.smo uveli 3.obrok na žlicu. Inače je aktivna i vesela beba. Motorički i intelektualno napreduje dobro. Nije bila ozbiljnije bolesna, samo pokoja prehlada. Starija kćer je u dobi od 6 do 9 mj. dobila cijelu kilu tako da nas je ovo zabrinulo. Pedijatrica kaže da je to sve normalno. Molim vas za mišljenje.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

20.03.2013. 09:30

Treba biti oprezan, istina dijete može zbog svojih aktivnosti potrošiti dosta kalorija ali bih preporučio da se naprave temeljne lab pretrage (urin, KKS, stolica na skriveno krvarenje) i potrebno je pratiti težinu tjedno.

vure

12.04.2013. 14:10

Poštovani,
Napravili smo sve navedene pretrage. Krvna slika je dobra. Odstupaju jedino eozinofilni granulociti-8 i segmentirani neutrofilni granulociti-21. Urin je također u redu, a stolica negativna na tragove krvi.
Beba sada ima 10.mj. i u zadnjih mjesec dana dobila je samo 100g i sada ima 9200g. U zadnje vrijeme nije baš dobro jela kašice jer je imala trodnevnu virozu s temperaturom i probijali su joj gornji zubići. Ima tri kruta obroka u danu i dva podoja. Vrlo nemirno spava po noći i siše sigurno 5-6 puta. Inače iz dana u dan na očigled napreduje. Puže, penje se, ustaje, vrlo je aktivna.Počela je i govoriti prve riječi: mama, tata, pa-pa...Razumije sve više. Dobro je raspoložena i djeluje zdravo. Da li je potrebno učiniti još kakve pretrage?
Moj najveći strah je (sada govorim kao potpuni laik) da je u dobi od 7 mj. kad sam joj uvela meso i kada je imala vrlo učestale, proljevaste stolice otprilike 2 tjedna, došlo do nekih oštećenja na crijevnim resicama i da zbog toga sada ne može normalno apsorbirati hranjive tvari. Radilo se o bijelom mesu peradi kupljenog u supermarketu koje je nažalost puno hormona, antibiotika i tko zna čega još. Domaće jednostavno nemamo gdje nabaviti. Sada beba ima stolicu jednom u 3-4 dana. Stolica je tvrđa i dosta se namući dok obavi nuždu. Mokrenje je normalno.
Imaju li moji strahovi ikakve realne osnove ili samo iz zdravog dijeteta u svojoj glavi radim bolesno? Unaprijed zahvaljujem.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

18.04.2013. 10:15

Moguće je da je sluznica crijeva bila oštećena nakon infekcije (malo vjeorjatno je to bilo zbog mesa, najčešće su u pitanju virusne infekcije). No obzirom da su nalazi ureni, stolica se normalizirala i obzirom da je dijete živahno - ne treba brinuti - samo kontrola vage 1x u 15 dana.

vure

23.05.2013. 11:20

Poštovani,
U sljedećih mjesec dana beba je dobila 200 g i teži 9400g (za 10 dana ima 1 godinu). Nije veliki napredak, ali nije ni dobro jela u zadnje vrijeme. Muči je zatvor pa i apetit varira. Ima stolicu otprilike svaka 4 dana (čak i do 7), tvrdu i bobičastu. Jako se napinje i muči dok kaka, gotovo uvijek se rasplače. Pedijatrica je prepisala Dulcolax kapi,
ali u ljekarni su mi rekli da ih ne dajem tako malom djetetu i preporučili Duphalac sirup (tekuća laktuloza). To sam davala 3 dana po 5ml i imala je redovitiju stolicu, ali i dalje tvrdu. Bez sirupa se sve vratilo na staro. Koliko dugo se taj sirup smije davati i u kojim količinama? Pokušavamo regulirati stolicu prehranom, ali teško je nagovoriti jednogodišnjakinju da jede lisnato i vlaknasto povrće i pije puno tekućine ako ne želi. Još uvijek je dojim, tijekom noći puno siše. Planirala sam je odviknuti od dojke zbog povratka na posao, ali bojim se da će onda biti još gore. Što biste savjetovali? Unaprijed zahvaljujem.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

25.05.2013. 11:55

Duphalac trebate davati redovito, preporučujem do jeseni kada prestanu vrućine. Ako je stolica i dalje tvrđa možete povećati dozu - potpuno je siguran i nema ograničenja u duljini korištenja. Ukoliko dijete nema stolicu 4 dana treba dati čepić (glicerinski ili ako nije uspješno pola Dulcolax čepića). Povećajte unos maslinovog ulja.

vure

25.05.2013. 17:10

Zahvaljujem na brzom odgovoru. Što mislite o prestanku dojenja u ovoj situaciji? Meni se čini da joj je to glavni izvor tekućine, ali čitam o tome da previše proteina također može doprinijeti zatvoru i da treba ograničiti unos mlijeka (misli se kravljeg naravno). No što je s majčinim? Nisam članica Roda, ali vjerujem da majčino mlijeko ne može škoditi, čak ni u velikim količinama...Srdačan pozdrav.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

30.05.2013. 15:50

Samo nastavite dojiti, neće pogoršati opstipaciju.

mari34

22.10.2016. 10:10

Poštovani doktore,
Imam djevojčicu staru 5 mjeseci i 14 dana. Rođena je s 3140g, 49cm duga. Na pregledu nakon 40 dana je imala 4050g i dužinu 53cm. Na pregledu s 4 mjeseca i 15 dana je imala 4900g i dužinu 59cm.
Doktorica je koja ju je pregledala da bi primila BCG (nije ga primila u rodilištu jer tada nisu otvarali cjepivo svaki dan) zaključila da je to premalo pa su napravljeni nalazi krvi i mokraće i ultrazvuk abdomena. Svi nalazi su bili dobri, bubrezi na donjoj granici po veličini s tim da je doktorica rekla da je to u redu s obzirom da je sitna.
Nakon 10 dana, kad je imala 5020g, naša pedijatrica je tražila da uvedemo adaptirano mlijeko nakon podoja, ali beba ga nije prihvatila ni na bočicu ni na žlicu (u 10 dana popila je samo dva puta 20 pa 10ml, ostale pute je gurala pljuca i plakala kad bi joj pokušala dati). Zadnje vaganje nakon 11 dana, s 5 mjeseci i 10 dana imala je 5150.
Naša pedijatrica smatra da ona ne napreduje jer dobiva u prosjeku nešto malo više od 10mg na dan, a što je po njoj malo. Rekla sam joj da se meni čini da je sita i da joj je dojenje dosta, a ona je rekla da je vaga jedini pokazatelj i da moram naći načina da uzima dohranu adaptiranim mlijekom. Doktorica u bolnici je zaključila da je valjda to njen standard dobivanja. Druga doktorica koja je mijenjala našu pedijatricu jedan dan na vaganju je rekla da je dijete zdravo. Čitala sam da je i slabije dobivanje na težini u redu ako je opće stanje djeteta dobro, što kod nje jest (ona je vesela, okreće se, smije, motorika je po doktorici dobra, čak napredna). Ja sam sitnije građe, kao i starija kćer pa mislim da i genetika valjda igra neku ulogu.
Ne znam što da radim i da li ugrožavam zdravlje djeteta ako ga ne silim da jede i kako da ga uopće prisilim. Ja mislim da je dijete dobro i sito, a opet kako da proturječim doktorici kad nisam stručnjak.
Lijep pozdrav,
Mama

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

24.10.2016. 11:35

Nalazimo se u zoni procjene pedijatra i osobne odgovornosti za zdravlje djeteta. Preporučam da skinete s Interneta krivulje rasta te da ucrtavate izmjerene vrijednosti duljine i težine. Ako dijete prati svoju krivulju tada nema problema, a ako "curi" prema dolje tada treba učiniti dodatne pretrage. meni se čini da ne treba inzistirati na dohrani, pogotovo što je dijete odbija.

http://www.who.int/childgrowth/standards/weight_for_age/en/ ovdje su krivulje za tjelesnu težinu

Pasence

09.11.2016. 22:00

Postovani, imam bebu od 7 ipo meseci koja jede mnogo malo, na ad mleku je od rodjenja i pije oko 500-600 ml u 24 sata, kasice ne voli ni slane ni vocne i ako nekad i pojede neku kasicu to je ona mala od 120 gr.U kilazi slabo napreduje, nikad ne place za hranu, a temperamentna je i vesela beba, krvna slika odlicna.Zadnji put je merena u kilazi 12.10 i imala je 7300 gr.(rodjena je 3600 gr) i ne verujem da se pomakla u kilazi jer je osecam na rukama.Plasim se vise nositi je na merenje jer se razocaram kad mi kazu da je stavila 100 gr.za jedan mesec i da treba vise jesti jer ne postoji nacin da je nateram da jede vise, sve sam pokusala ali bez uspeha, posle nekoliko kasicica ona pravi grimasu da hoce da povrati.Moje pitanje do Vas je dali smatrate da beba ima neki problem ili joj je toliki kapacitet za hranu i da se pomirim sa tim?Hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

13.11.2016. 22:05

Svakako treba isključiti alergiju na neke od namirnica te infekciju mokraćnih puteva.

Lavica202

16.12.2017. 14:35

Postovani.
Imam deckica od 2 mj!Roden je 3820 kg i dug 50.Pri izlasku iz rodilista imao je 3520.za vrijeme borakva u rodilistu sve je bilo uredu.dana kad smo trebali i i doma na pregledu su mi rekli da ima hipertonus te su mu mu dali glukozu jer mu je i secer pak.tako da smo ostali dan duze u rodilistu.drugi dan je sve bioo bolje i pusteni smo doma.Tijekom 2 tjedna bili smo 2put na kontroli.Uglavnom nakon 1mj smo dosli do 4040kg i 51 dug.Malo smo kasnine poceli dobivat na tezini tako da smo tek nakon 3tjedna dobili porodajnu tezinu.nasa pedijatrica je rekla da je sve ok i da nastavim dojit.tijekom drugog mj smo dosli do 4720 i 55duzine.On ima jede svaka 2h stim da po noci zna odspavat turu od 4h i onda opet jede na 2 ili 3h.po danu je vesel i smije se.redovito imamo stolicu i pelene su nam mokre.prati igracke ili lica kad ku ih pokazujete.Ni ja ni suprug nismo visoki ni krupni.On jede na zahtjev vesel je nakon sto pojede i skoro pa redovito nakon sto ga podignem bljucne.brinem se dal dobiva dovoljno na kilazi i dal pojede dovoljno.U zadnje vrijeme je poceo trpati rukice u usta al isto tako je vesel.hvala na odgovoru

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

28.12.2017. 11:35

Prema svemu opisanom nemate razloga za brigu!