Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


disleksija?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

machuhica

07.06.2011. 15:50

Poštovani!

Odmah da se ispričam ako tema nije postavljena na pravo mjesto. Naime, pronašla sam temu o disleksiji, no tamo stoji obavijest da taj dio foruma nije aktivan.

Ono što mene zanima jest kako prepoznati disleksiju?
Moj sin (7 god) pohađa govorne vježbe u Suvagu i napredak je očit, u govoru je dobio sva slova i ispravio izgovor onih koja su bila neispravna.
No, unazad pola godine, primjetila sam sljedeći problem - zamjene slova d-t, b-p, g-k, naročito u pisanju (dama-tama, duga-tuka). Moja prva pomisao je bila disleksija, te kako najesen kreće u školu nadala sam se da će se kroz vježbe kod logopeda to ispraviti. Inače poznaje slova, no čitanje nije svladao.
No, evo, 6 mj poslije sve je još isto, logoped disleksiju ne spominje, no nije niti otklonio sumnju.
Možda mora krenuti u školu da se postavi ta dijagnoza?

Imam li razloga sumnjati u disleksiju?
Kako da pomognem svom djetetu, inače zdravom i vrlo znatiželjnom dječaku?

Darko Richter, dr. med.

07.06.2011. 17:20

Čemu to skakanje pred rudo?
Kao prvo, dijete pohađa logopeda: zbog kojeg govornog poremećaja?

machuhica

07.06.2011. 22:40

Dijete sa 4 god nije pravilno izgovaralo glasove s,š,z,ž, te glas lj, u govoru je izostavljao prvo slovo riječi.
Rečeno nam je da pričekamo do pete godine, promjena nije bilo, te smo upućeni u Suvag. Na listi čekanja smo bili punu godinu, za to vrijeme samostalno, intenzivno vježbam s djetetom (pedagoške sam struke).
Govor se popravlja, kao najproblematičniji ostaje glas lj.
Napokon sa 6 god počinjemo s vježbama i taj problem smo riješili.

No, ja sam u međuvremenu uočila ovaj problem zamjene ili možda nerazlikovanja glasova te zamolila logopeda da na to obrati pažnju.
Otada se idemo na vježbe 6 mj - ja se nadam zbog toga, jer onih početnih problema više nema.
no, logoped kaže da ne zna u kojem smjeru postaviti vježbe kad baš nikakvih pomaka nema. Kaže problem postoji, da ne očekujemo u školi previše od čitanja i pisanja, no nema dijagnoze!

Inače je bistro i pametno dijete, ima volju, a smatram da je meni kao roditelju dužnost reagirati i obratiti se stručnoj osobi kad uočim prve znakove nečega što bi mu kasnije moglo predstavljati prepreku u napredovanju.

Zahvaljujem se na strpljenju i odgovoru!





Darko Richter, dr. med.

08.06.2011. 00:45

Puno ste toga ispisali, no opet nemamo dijagnoze - niste naveli pod kojim se poremećajem vaš sin tretira u SUVAGu. Koja je dijagnoza poremećaja govora? Ovo što ste sada napisali, u drugom postu, odgovara poremećaju ekspresivnog govora, i to se očito rješava vježbama.
No, ono što ste opisali u prvom postu, može u širem smislu odgovarati disleksiji. Međutim, da bismo o tome pričali, moralo bi dijete znati ili učiti čitati, ili pokušati rastavljati riječi na glasove i na slova, tj. pokazati sposobnost da shvaća kako su riječi sastavljene od fonema, a da fonemima odgovaraju određeni grafemi. Ako toga nema, ili postoji poremećaj, unatoč normalnoj inteligenciji i normalnoj poduci, onda se to prvo vidi kod čitanja, tj. da čita krivo, bilo pojedino slovo, bilo da premeće slogove ili slična slova unutar riječi, bilo da krivo čita cijelu riječ.. To bi onda bila disleksija.
Malo pogledajte pod "language disorder", ili "dyslexia emedicine" ili "reading learning disorder".