Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6620 | Broj poruka: 26369

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


dohrana


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

dendidaja

15.03.2010. 12:15

Poštovani doktore,
Moje dijete ima 9 i pol mjeseci i odbija jesti ne žlicu. Dohranu žlicom smo počeli sa 5 i pol mjeseci da bi sa 6 mjeseci već lijepo jeo i imao jedan kruti obrok (ostali obroci su dojenje). Problem je nastao sa oko 8 mjeseci kad je razvio nekakvu odbojnost prema žlici i jednostavno više ne želi otvoriti usta niti probati hranu (čak i onu koju je prije jeo). Kad otvori usta u igri sa svojom žlicom uspjiem mu ubacijti koju žličicu hrane i tada to proguta ali neželi uzeti novi zalogaj, (samo stisne zube i okreće glavu). Inače jede dječje kekse iz svoje ruke, koricu kruha, voli piti jogurt i ponekad grickati jabuku (u komadu).
U vrijeme kad je prestao jesti na žlicu počeli su mu izbijati gornje jedinice, a sad mu još uvijek izbijaju dvojke, ne znam dali to objašnjeva problem sa dohranom? Moje pitanje je dali se trebam brinuti i siliti ga da jede na žlicu ili da mu dopuštam da jede nekoliko žličica dnevno uz dojenje i dalje čekam kako će se situacija razvijati s vremenom? Nisam sigurna koliko još mogu čekati s obzirom da imam još 3 mjueseca do kraja porodiljnog.
Unaprijed hvala.

Darko Richter, dr. med.

15.03.2010. 16:25

Pitanje nema veze s pedijatrijom.
Ako dijete neće otvoriti usta pred žlicom, onda ja pomišljam na 2 mogućnosti: ili ne voli ono u žlici, ili ga je netko tom žlicom prethodno dobro izgnjavio.
Nemojte se zamarati nekim drugim filozofijama.

dendidaja

16.03.2010. 11:35

U pravu ste, to je također jedan od razloga o kojima sam i ja razmišljala. Kad smo krenuli sa dohranom dosta sam ga gnjavila da pojede cijeli obrok svaki dan u uvjerenju da je bitno da dijete od početka razvije disciplinu i redovitu prehranu u točno određeno vrijeme. Očito je to bilo pogrešno.
Imate li neki prijedlog, kako popraviti situaciju? Dali da neko vrijeme potpuno izbacim hranjenje na žlicu ili da mu na neki drugi način pomognem da to zaboravi?
Hvala.

Darko Richter, dr. med.

17.03.2010. 02:20

Sami ste izanalizirali situaciju, i sami ćete najbolje naći rješenje.
To ne piše u pedijatrijskim knjigama, a ja sam iz njih učio.