Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Manjak mlijeka


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Vanja82

17.03.2010. 02:20

Poštovani,
moje dijete je sada prošlo mjsec dana starosti. Od prvog dana dojim, no u bolnici su mu davali i NAN mlijeko kao nadohranu. S obzirom da sam tada imala dovoljnu količinu mlijeka, pretpostavljam da su dijete nadohranjivali samo noću kada je pravilo da se majke ne bude da bi dojile.
Kako je vrijeme odmicalo, količina mog mlijeka se smanjivala. Uočila sam da dijete jedno vrijeme dobro cica, guta mlijeko, no ubrzo uspori s cicanjem, meškolji se, a na kraju i zaplače. Izdajanjem sam utvrdila manjak mlijeka (izdojila sam oko 50 do 60ml iz obje dojke). Kako mu obrok od mog mlijeka nije bio dovoljan, nakon svakog podoja dala sam mu i NAN mlijeko. Dijete je rodjeno s 2920g, otpušteno je iz bolnice s 2800g, a nakon 3 tjedna imalo je 3100g. S 3 tjedna starosti, posjetili smo pedijatra koji ga je pregledao i izvagao. Pedijatar se nije zabrinuo, objasnio je da je dijete dobilo nešto manje na težini nego što je trebalo i savjetovao daljnju nadohranu.
Danas količina izodjenog mlijeka nije više od 20ml, a dijete već nakon 5 minuta na dojci gladno plače. Ono što sam uvidjela kao moguće rješenje je izdajanje svaka 3 sata pa tako dok ne skupim dovoljno za jedan obrok. S obzirom da dijete pocica vrlo malo, a nakon što pocica ne izdojim ništa, zanima me da li je ovo prihvatljivo rješenje? Nikako ne bih htjela prestati s dojenjem, odnosno s davanjem svoga mlijeka. Smatrate li da je ipak bolje da mu ponudim dojku svaka 3 sata, bez obzira što će u tom slučaju pocicati vrlo malu količinu mlijeka?
Unaprijed hvala

Darko Richter, dr. med.

17.03.2010. 13:40

Ne znam, mislim da vi praktički više ne dojite. Badava vam sada vaša odlučnost. Tok mlijeka je skoro staro, i teško da će se tu nešto moći popraviti. To je skoro uvijek posljedica te nadohrane, koja vrlo brzo istisne dojku.