Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Dojenacki grcevi


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

bubena1510

22.02.2016. 14:00

postovani,

Dijete ima 3 mjeseca i iskljucivo je dojeno od prvog dana. Rodjeno sa 3,5kg danas ima 6,3 kg. Grceve ima od cca 2.tjedna zivota.
Jos uvijek se dosta grci skuplja nogice i podize glavu te ima vjetrove al tokom cijelog dana. Ta pojava ometa hranjenje jer kad krene dojiti pocme grcenje te hvata i pusta dojku te ne moze pojesti normalnu kolicinu obroka, a dojenje traje svega nekoliko minuta nakon cega se smiruje prsticom i ne zeli vise jesti. prva dva mjeseca je dobivala preko 1 kg sada mi se cini da vec zadnjih 15 dana zbog tih grceva ukupno ne jede bas koliko bi trebala .
Mlijeka imam dovoljno jet izdajam visak i dnevno ga bude cca 250-300 ml. U fazi kada ne moze jesti pokusala sam i izdojiti i dati bocicu al ne prihvaca je i ne zeli jesti. Da li majcina prehrana ( raznolika meso, riba, zitarice mlijeko, vice bez agruma i povrce ) moze utjecati na grceve tj pogorsati ih, koliko max mogu trajati. Brine me da li dijete dovoljno jede jer zadnjih 15 ak dana vidim slabiji napredak na tezini. Probala sam s probioticima bio gaia, waya, ponekad bi dala i espumisan baby al ne vidim razliku.
Dijete je rodjeno zdravo, aktivno je i zivahno dijete.
Unaprijed hvala
Lp

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

27.02.2016. 10:55

Napredak na težini je iznad prosjeka, i tipičan je za djecu koja imaju grčeve (tješe se jedenjem). Vaša prehrana u pravilu nema utjecaja na grčeve (osim iznimno ako je riječ o alergiji na nešto od namirnica koje majka konzumira). Nastavite s navedenim kapima, nemojte se izdajati nego samo hranite dojenjem. Prpeoručam napraviti pregled urina i stolicu na skriveno krvarenje.

bubena1510

12.03.2016. 12:35

Postovani,

Prema savjetu napravljen je pregled stolice i sve je u redu.
Problem grceva se ne smanjuje iako dijete ima 4 mjeseca vec.
Zadnjih 5 tjedana dobila je na tezini 600-700 g.
Hrani se iskljucivo dojenjem i mlijeka imam viska i dalje, ali dijete jede 5 puta dnevno i to samo jednu dojku do kraja.
Svaki put kada joj krenem dati jesti odbija uzeti dojku, cucla prstic i podize nogice i grci se sve dok se ne smiri i skoro zaspe onda uspijem izvaditi prstic i staviti dojku kada konacno posisa i zaspe. Ispadne da svako hranjenje jede na taj nacin i nikada cesce od 4-4,5 sata. Noc odspava 6 sati u komadu. Stolice su zadnjih 10 ak dana maslinaste i dosta sluzave ( mozda od tih grceva) probiotik i dalje dajem! Sada ima 6,6 kg.
Jel moguce da su grcevi jos uvijek prisutni i da je to razlog otezanog hranjenja( prva 3 mjeseca je normalno jela i stolice su bile vise zrnate i zlatno zute) cim nekoliko dana bolje jede odmah dobije na tezini 100-200 g
Sto bi mogao biti razlog takvog ponasanja
Hvala
Lp

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

14.03.2016. 11:25

Treba obaviti i pregled urina. Vi možete na dijetu bez bjelančevina kravljeg mlijeka - izbacite sve namirnice koje ih sadrže - čitajte pozorno deklaracije porizvoda koje konzumirate, mlijeka ima u paštetama, salamama i sl. Započnite uzimati šumeći kalcij, 2x500 mg ili 3x330 mg. Zatražite pregled stolice na klostridije. Ako u naredna 2 tjedna ne bude bolje možete započeti davati djetetu Enterosgel, 2x2,5 ml kroz dulje vrijeme. Ako ni tada ne bude bolje preporučam ultrazvučni pregled trbušnih organa.