Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26387

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Potencijalni alergičar


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

aragorn

09.03.2016. 14:55

Poštovani,
imam sina starog 6 godina. Prije godinu dana prvi put je dobio Klavocin, nakon kojeg se osuo, pa je pedijatrica promijenila antibiotik u Zinnat. U dobi od 2,5 godine jedno vrijeme je imao mekane i kisele stolice pa smo zbog sumnje na celijakiju bili upućeni na vađenje krvi - alergološki test na namirnice (test na bjelanjak i mlijeko je iznosio 1, a na pšenicu, kikiriki i soju 0, no ukupni IgE je bio 325). Ubrzo se stolica popravila i nismo išli na daljnja alergološka testiranja. Osim toga, sin ima vrlo blagi oblik atopijskog dermatitisa, koji se u zimskim mjesecima manifestira ponekom crvenom suhom flekicom, što uspješno tretiramo Aderma linijom.
Drugih problema nema, pa se nadam da ga ne bismo trebali gnjaviti s daljnjim alergološkim testiranjima. Jede normalno i do sada nije imao reakcija na hranu.
No, s obzirom na navedeno, odnosno da je dijete potencijalni alergičar, htjela sam Vas pitati da li bih djetetu mogla davati mješavinu meda, cvjetnog praha i propolisa za imunitet (med inače koristi bez problema) i s obzirom na reakciju na penicilin da li može jesti sireve s plemenitom plijesni.

I još nešto, zadnjih mjeseci ima jutarnji zadah, nekada je to bilo sporadično, a sada učestalo (gotovo svako jutro, tek poneko jutro ga nema) rekla bih slatko-kiseli miris, dok diše na na nos ne osjeti se, tek kada diše na usta. Samo pranje zubi ne rješava problem, zadah nestaje nakon što nešto pojede i tokom dana ga nema. Zubići su mu sanirani (nema nesaniranih karijesa), redovito idemo zubaru, krenula je smjena mliječnih zuba, niknula mu je jedna šestica, jedna jedinica ispala i već se klima slijedeća, pa ne znam da li bi i to mogao biti uzrok. S mandulama nema problema, jedino mu se zna cijediti iz sinusa niz grlo, inače nos prije spavanja čistimo morskom vodom u spreju, ono što ispuše je prozirna sluz, žuta je samo u akutnim fazama jake prehlade/viroze, ali uvijek moramo čistiti nos da može spavati, da se po noći ne zaštopa ili previše ne zaštopa.

Unaprijed hvala na savjetu/mišljenju i srdačan pozdrav

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

14.03.2016. 11:25

Slažem se da ne treba ići na daljnju alergološku obradu, osim što treba isključiti alergiju na klavocin. Pelud ne bih davao, sireve sa plemenitim plijesnima može no u malim količinama (ne zbog alergije). Jutarnji zadah je najvjerojatnije uzrokovan bakterijama koje naseljavaju nos, sinuse i treću mandulu. Koristite hipertoničnu otopinu morske vode - najučinkovitije je ispiranje nosa rogom.