Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


dojenje i lijekovi


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Pat

11.11.2004. 16:53

Poštovani, htjela bi i vaše mišljenje o slijedećem. Zbog aritmije prepisan mi je atenolol u dozi od 12.5 mg dnevno. Imam dijete od 7.5 mjeseci koje još uvijek dojim. Kardiolog me uvjerava da doza nije štetna za dijete. Znam da niste farmakolog, ali me zanima vaše mišljenje, kao pedijatra da li vi to odobravate. Ispričavam se ako mislite da sam pitanje uputila na krivu adresu.

Prof. dr. sc. Ana Votava Raić

14.11.2004. 21:52

Cijenjena, većina lijekova prelazi u majčino mlijeko, ali u vrlo malim dozama koje u pravilu nisu štetne za dijete. Vaše dijete ima 7,5 mjeseci, pa mu mlijeko i nije jedina hrana (jelovnik mu je iz dana u dan sve širi), odnosno unos majčina mlijeka je manji, pa će i time koncentracija lijeka biti još slabija. No, za Vašu sigurnost, možete zaista konzultirati i farmakologa. Međutim, pitanje od izuzetne važnosti (pa i veće od dojenja u drugom polugodištu djetetova života) je Vaše zdravlje. Aritmije mogu biti ozbiljan problem koje treba liječiti. Srdačan pozdrav.
Srdačan pozdrav.

baltazar15

09.01.2017. 20:40

Poštovani
Narušen mi je imunitet i pijem beta glukan 500 1 kapsula. Pedijatrica i ginekolog su rekli da je on potpuno siguran za dojilje. Beba ima 6 mj. Proizvođač je rekao da nikad nije rađena studija za dojilje te bolje ne. Koje je vaše mišljenje jer bih voljela nastavit s upotrebom. Konzumiram ga već 10 dana.hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

13.01.2017. 14:35

Sasvim je siguran, postoje brojne studije koje pokazuju da iz crijeva ne prolazi u cirkulaciju niti u mlijeko. U trudnoći se ne preporuča jer aktivira imune stanice majke - nema studija o mogućem utjecaju ovih učinaka na zdravje ploda.