Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Dugotrajna prehlada


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

LanaA30

08.02.2023. 10:15

Poštovani, zanima me vaše mišljenje i savjet, ne znamo više što napraviti. Naime, beba od 3 mj je "prehladena" već puna 2 tjedna. Krenulo je sa zacepljenim nosicem, kašljem, bili smo kod doktora, kaze prehlada, Efedril kapi koristiti. Međutim, dva dana ide na bolje, onda opet krene kasalj i nos. Kako joj osjetim u plućima da hropce (zbog nosa) bili smo ponovno kod dokt još 2 puta na kontroli. Pluca čista, uho, grlo, sve ok. Kaze, traje malo duže. Strah me stalno da ne dobije bronhitis jer je imao bronhilitis da 15 dana života zbog infekcije rsv-a. Trenutno ne kaslje, alj nos ne prolazi, zacepljen je i čuje se malo na leđima ili ispod rebara kad ga nosimo. Da li je normalno da toliko traje? Čistimo nos, kapamo fiziološku, sljez, inhaliramo. Ne znam kako da pomognemo bebi?! Da li je moguće imati bakteriju u nosicu mozda, ili bi nužno morao imati temperaturu ili još neki simptom?!
Hvala puno unaprijed!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

16.02.2023. 22:35

Po svemu napisanom riječ je o kolonizaciji bakterija u nosu što u pravilu dugo traje i ne ugrožava dijete. Nos ispirajte hipertoničnom (2,3%) otopinom morske vode, redovito izlazite van, u kući temperatura maksimalno 22. Podignite uzglavlje krevetića. Ovo je vrlo česta pojava kada beba ima starijeg brata ili sestru koji pohađa vrtić. Antibiotici se ne daju.