Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Eeg nalaz


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Sunce36

30.11.2022. 15:25

Postovani...moze vase misljenje na ovaj nalaz egg...ovako pise na nalazu
Osnovna cerebralna aktivnost u spavanju je mjesani frekvencija,polimorfnih amplintuda,simetricno nad obje hemisvere ,tijekom snimanja se registriraju lijevo FC i FT vrlo susp.siljci,te iste promjene i desno F i FT. Bez paroksizma i fiksnih asimetrija
Beba ima 18mj...hvala i LP

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

11.12.2022. 14:30

Nalaz sam po sebi ne znači dijagnozu, potrebno je uklopiti ga u širu sliku zdravlja djeteta - ima li kakvih smetnji, kako je protekao porod i rani postporođajni period. Ovisno o tome će neuropedijatar odrediti treba li kakva terapija ili ne. U svakom slučaju će zasigurno trebati kontrola EEG-a a možda i neke dodatne pretrage - ovisno o prije navedenim elementima.

ReginaPhalange

03.05.2023. 20:40

Poštovani,
sin u dobi od 9 godina, u spektru autizma s umjerenim simptomima, dobio je sljedeći nalaz EEG-a: Eeg nakon deprivacije spavanja, dječak nije zaspao, promjenjivih amplituda, miješanih frekvencija, osnovna cerebralna aktivnost alfa i theta valovi (...) Svega na par mjesta tijekom snimanja javljaju se suspektne šiljaste formacije okcipitalno lijevo te na drugom mjestu postranično lijevo. IFS bez novih promjena. Cerebralna kartografija, u budnosti, alfa i theta aktivnosti simetrično u stražnjim regijama. Zaključak: nalaz suspektno fokalno promijenjen lijevo okcipitalno te nezavisno CT.
F80 Dysfuncitiones progressus orationis et linguae, specificae.
Ljubazno molim mišljenje o ovom, po prvi puta promijenjenom EEG nalazu, sin nije imao napade/gubitak svijesti, na ovaj EEG smo išli na moje inzistiranje jer nas nitko nije uputio osim ako ne vidimo da ima napade ili ako zbog osnovnog poremećaja ne dođe do regresije, no nije bio na pregledu 3 godine pa sam htjela provjeriti situaciju. Snimanje smo ponavljali 3x jer nikako nije uspio zaspati pa smo na kraju odustali i ostali pri ovom nalazu u pospanosti. Sada imamo kontrolni za 6mj koji će vjerojatno biti u budnosti, te je savjetovano učiniti i MR bez anestezije, liječnica je rekla da anamnestički nema elemenata za dijagnozu epilepsije i da se kod neurorazvojnih poremećaja uvijek može očekivati promijenjen EEG nalaz koji može upućivati na nešto ili ni na što, odnosno da se treba pratiti.
S obzirom da sam u smrtnom strahu od stalnog praćenja nečega, može li se nalaz promijeniti na bolje, sam od sebe? Ili je ovo na neki način trajno promijenjen nalaz?
Ne koristi nikakvu terapiju, pije samo Omegu 3 i 6 s cinkom po 3mj, nakon čega pije ulje jetre bakalara bez cinka i tako mijenjamo svaka 3 mjeseca.
Od nekih simptoma koji me zabrinjavaju mogu samo navesti da se ponekad trza prilikom uspavljivanja, nogom ili rukom, ne u vidu tremora nego ima samo jedan trzaj i to se ponovi nekoliko puta dok ne utone u čvršći san.

Unaprijed zahvaljujem

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

08.05.2023. 12:10

Opisani pojedinačni trzaji kod uspavljivanja su normalna pojava i ne trebaju Vas zabrinjavati. Što se tiče EEG-a treba znati da oko 20% zdravih ljudi (bez ikakvih znakova bolesti) ima promijenjen EEG tako da niti to samo po sebi ne znači ništa. Zasigurno nema elemenata da bi se sada govorilo o epilepsiji, misli na Vasa doktorica dobro zaključuje i planira praćenje. Obzirom na dob djeteta EEG se može pogoršavati i teorijski se može javiti epilepsija, može ostati nepromijenjen i bez ikakvih smetnji a može se i normalizirati. Svakako je mudro napraviti MR i redovito konrolirati EEG i neurološki status.

ReginaPhalange

24.06.2023. 19:05

Poštovani,

Pisala sam u prethodnom odgovoru kako je devetogodišnji sin zbog EEG-a na kojima su uočena 3 šiljka lijevo okcipitalno upućen na MR po protokolu za epilepsiju.
MR smo obavili prije nekoliko dana, prije pretrage sam se raspitala trebamo li se kako pripremiti, rečeno je da samo trebamo nalaz kreatinina, on je bio budan (i miran) cijelo vrijeme.
Nalaz MR je uredan, no odmah u prvoj rečenici piše da je učinjen po standardnom protokolu.
Drugi neuropedijatar koji je napravio i novi EEG (isti je bio uredan) rekao je da ovi šiljci na prethodnom EEG nalazu nisu nikakvi šiljci, te u nalaz napisao da "su ranije registrirane suspektne fokalne promjene-fokalnih promjena nema".
S obzirom da su u pitanju dva neuropedijatra iz različitih ustanova ne znam radi li se o nadmudrivanju te mi je vrlo teško razlučiti kome na kraju vjerovati. Ustvari mi je čak i neobično da moram "birati" kome dati povjerenje, jer što se tiče stručnosti oba neuropedijatra nemam razloga sumnjati u istu te su oba na glasu kao izvrsni stručnjaci u svom području.
Trebam li po treće mišljenje, ili da sada samo pratim stanje i da nastavimo s predloženim praćenjem, odnosno EEG snimanjem jednom godišnje?
Također bih Vas zamolila za mišljenje o protokolu po kojemu je učinjen MR, zaista ne znam koja je razlika između protokola za epilepsiju i standardnog te zašto je učinjeno drugačije od navedenog na uputnici, postoji li mogućnost da bi nalaz bio drugačiji da je snimanje rađeno po protokolu za epilepsiju?
Je li moguće da ćemo morati ponavljati pretragu, ili za sada možemo biti mirni s ovim nalazom?

Unaprijed hvala,

Lijep pozdrav

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

27.06.2023. 12:25

Obzirom da dijete nema u kliničkoj slici ništa što bi nalikovalo cerebralnim napadima (laički rečeno epilepsiji) nalaz EEG-a kojeg opisujete (ima li šiljke ili nema) je beznačajan, naročito uz uredan nalaz magnetske rezonance. EEG treba pratiti a magnet se ponavlja ili se radi po protokolu za epilepsiju ako se jave napadaji ili EEG pokazuje značajno pogoršanje te postane jasno patološki. Magnet po protokolu za epilepsiju u vašoj situaciji nije indiciran niti bi što otkrio.