Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


ENA SCREEN POZITIVAN


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

sandra1102

29.06.2017. 19:40

Poštovani,
moja djevojčica od 9godina, ima crvenilo obraza, dermatolog je uputio na imunološke pretrage jer je sumnjao na lupus.
Učinili smo sve traženo i reuma serologiju i sve je negativno osim antitjela na Pm/Scl, rezultat je 55 a referentne vrijednosti su: negativno >30, granično 30-40, a sve više od 40 je pozitivno.
Ne znam je čli bitno ali dva puta u 4 mjeseca, u veljači i na kraju svibnja joj se aktivirao herpes zooster. Drugi put je trošila Herplexim tablete.
Djevojčica je dobro, nema nekih tegoba, živahna.
Pretpostavljam da će nas slati dječjem reumatologu-imunologu.
Trebam li se brinuti.
Naravno da sam pročitala da je taj nalaz vezan uz polimiozitis i sklerodermu. Malo je za reći da mi je još gore nego kad se sumnjalo na lupus.
Zapravo me zanima je li takav pozitivan nalaz dovoljan za dijagnozu? Zapravo može li nalaz biti pozitivan, a da bolesti nema?
Unaprijed zahvalna.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

30.06.2017. 14:05

Sam nalaz nije dovoljan za postavljanje dijagnoze, svakako treba obaviti imunološko-reumatološku obradu. Jako je dobro da nema nekoh izraženijih smetnji i najvjerojatnije neće biti da je po srijedi bolest zbog koje bi se trebali strašiti.

sandra1102

02.07.2017. 22:50

Poštovani,
puno Vam hvala, malo ste me utješili. No, zar nisu ta antitijela pokazatelj postojanja bolesti. Zar je moguće da je netko pozitivan a bolesti nema. Misim tu se radi o antitijelima kod preklapanja dvije autoimune bolesti. I to strasne. Ja sam užasnuta i jako uplašena.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

16.07.2017. 23:05

Nakon pregleda imunologa/reumatologa tek možete s puno većom sigurnosti znati da li bolest postoji, nema mjesta panici - to naprosto treba u što skorijem roku obaviti i pronaći duševni mir.