Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


UVZ kukova


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

aba

18.05.2005. 08:38

Molim vas da mi date svoje mišljenje o ovom nalazu kukova: 'koštano oblikovanje acetabuluma dobro, koštano izbočenje desno oštro, lijevo zaobljeno, hrskavičavi dio krova desno šiljat, lijevo širok pokriva glavu femura, jezgre okoštavanja se naziru. Uglovi: desno alfa 67 beta 20, lijevo alfa 59 beta 29 stepeni. Zaključak: radi se o kukovima tipe I a po Grafu desno i II a po Grafu lijevo. Dijagnoza: Dysplasio coxae 1. sin.Terapija širopko povijanje sa dvije pelene.' Da li je to neki veći ili manji poremećaj, do kada treba široko povijanje? Bebi su četiri mjeseca i ona već diže glavicu prema naprijed u nosiljci kako bi sjela-smije li ona sjediti prije 6. mjeseca? Ona se jako opire vježbama, pa se bojim da je ne opovredim ako budem insistirala. Unaprijed zahvalna.

prof. dr. sc. Ana Votava Raić

20.05.2005. 06:29

Cijenjeni,
displazija kuka blaži je razvojni poremećaj u tom području koji se obično nomalizira kako dojenče raste, ali je svakako indikacija za praćenje i redovitu kontrolu. O širokom povijanju postoje različita mišljenja, ali ipak prevladava ono prema kojemu ne može štetiti; ima i logike: kod široko položenih nogu glavica bedrene kosti nalazi se stabilnije u svom ležištu u kuku, a u prirodi - jedno se razvija s drugim. To znači glava femura utječe na razvoj tog dijela kuka, a on formira glavu femura. Nadalje, pokušajte propisane vježbe pretvoriti u igru. Uz naslone, dijete može sjediti i prije 6.mj., ako mu taj položaj odgovara; ne radi se o aktivnom sjedenju, već o sjedenju uz pomoć ili pridržavanje.
Još jednom - redovito kontrolirajte kukove kod pedijatrijskog ortopeda i sigurno će biti sve u redu.

curicaaa

02.07.2017. 11:20

Postovani mozete li mi pomoci oko nalaza uz kukova bebe...je li ovo sve u redu...

Desno: kostani krov dobar, kostano izbocenje zaobljeno, hrskavicavi krov dobro pokriva.

lijevo: kostani krov dobar, kostano izbocenje ostro, hrskavicavi krov dobro pokriva.

SONOGRAFSKI NALAZ PO GRAFU:
desni kuk: ugao L69 B67 tip I
lijevi kuk: ugao L 67 B 65

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

16.07.2017. 23:05

Nalaz je uredan, iako bi bilo dobro da ste naveli dob djeteta. Nakon 3 mjeseca uobičajeno su vidljive i jezgre okoštavanja, no ovdje u nalazu nema opisa tog detalja.