Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6620 | Broj poruka: 26369

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


genetsko savjetovanje i krvno srodstvo


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

veki100

20.04.2009. 14:30

Poštovani,

dečko i ja smo saznali da su naše obitelji u nekom krvnom srodstvu, ali ne znamo točno kojem, mislim da se radi o 4. koljenu. Molim vas, možete li nam reći kako se to točno računa, koje su opasnosti ako se odlučimo za zajednički život i dijete i gdje se možemo testirati da točno utvrdimo o kakvom se srodtvu radi.
Hvala unaprijed!

Darko Richter, dr. med.

20.04.2009. 20:15

Ne mogu vam ništa reći o ovome, a inače, mogu se učiniti razne genetičke nalaze, ili HLA-tipizacija. Tko zna, možda ste identični? Pa da jedan drugom možete dati bubreg, ili srce?
Možda bi jedan od poznatijih stručnjaka na ovom području mogao biti sadašnji ministar znanosti, obrazovanja i sporta, Dragan Primorac. On je inače, pedijatar. No, utvrđivanjem srodstva bave se općenito sudski medicinari. To vam je valjda poznato iz naše ratne i poratne stvarnosti u kojoj su se bavili identifikacijama poginulih traženjem genetičkih veza sa živim članovima obitelji.
Međutim, da će vam netko napraviti sken cijelog genoma i kazati koje bi se bolesti mogle pojaviti u potomstvu, to sasvim sigurno neće. Puno je preskupo, a vi mi ne izgledate kao osobe koje bi to mogle platiti. Naime, lijenost nije svojstvena bogatim ili potentnim ljudima. Već samo prosječan čovjek prvo, ipak, utvrdi svoju genealogiju (obiteljsko stablo, pedigree) i to je osnova za provjeravanje srodstva. Velika je razlika da li je to srodstvo po muškoj, ili ženskoj liniji. Itd.

veki100

21.04.2009. 13:45

Hvala Vam na odgovoru. Predlažete, dakle, da jednostavno dobro propitamo svoje genealoško stablo i pokušamo utvrditi točno koje smo koljeno. Ako su naše sumnje ispravne i ako se stvarno radi o 4 koljenu (njegov otac i moja baka su 2. rođaci) postoji li prepreka za brak i trudnoću?

Darko Richter, dr. med.

21.04.2009. 14:45

Svakako morate nacrtati svoje obiteljsko stablo, počevši od vas dvoje, kao prvog koljena, povezanih jednom crtom ljubavi, iz koje će možda proklijati jedna ili više crtica prema dolje, dok prema gore morate pratiti dok vam se ne spoje te crte. Sve je moguće, odnosno, moguće su, zbog tog konsangviniteta, određene autosomno recesivne nasljedne bolesti. Ali, to ne može nitko unaprijed ustanoviti, osim ako se u obitelji već nije pojavio neki "index" slučaj, dakle netko tko ima definiranu nasljednu bolest, s jedne ili druge strane vaših obiteljskih stabala. Onda bi se moglo ići ciljano da se vidi nemate li vi te gene. No, to ne govori ništa o par tisuća drugih mogućih gena.
Ne znam kako matični uredi i Kaptol gledaju na ta koljena, no čini mi se da je u 4. koljenu neka granica, ali nisam siguran, pa to istražite sami.
Osobno sam u praksi imao 2 obitelji koje su u 4 koljenu bile tako povezane, da su im ti, nazovimo ih, šukun-pretci, s majčine strane šukun-djed, a s očeve šukun-baka, u obje familije, bili brat i sestra, i tup, desila se autosomno recesivna boelst, a oni su, vjerujete li mi ili ne, znali svoje stablo s imenima svojih predakta. To me fasciniralo, jer, radilo se sigurno (iako nisam istraživao) tek o jednoj ili dvije generacije pismenih ljudi, članovi onih koljena prije roditelja s kojima sam razgovarao (1. koljeno) sigurno su samo pamtila, bez pisanja.
No, ovaj forum nikako ne može biti predbračno savjetovanje, i morate ta pitanje riješiti sami. Najprije nacrtajte obiteljska stabla, zatim pitajte na općini ili nekog advokata do koje se mjere tolerira srodstvo, i onda, ako niste već prije, raščistite da li se volite. Kažu da luubav sve pobjeđuje.

veki100

23.04.2009. 15:45

Hvala Vam najljepša na odgovorima!